Anuala de Arhitectură București 2013

Anuala de Arhitectură București 2013 este un festival urban de arhitectură ce are loc la Sala Dalles și pe strada Lipscani în Centrul Vechi. Ajuns la a unsprezecea ediție, Anuala este structurata în trei zone:

1) Competiția anuală de arhitectură la care participă arhitecți bucureșteni cu lucrări realizate și finalizate până în anul 2013. Aici, un juriu internațional alege cele mai bune și valoroase lucrări de arhitectură realizate în București în anii 2012/2013. Gala De Premiere a Anualei 17 iunie Sala Dalles, ora 18:30.

2) Conferințele Global/Local. Conferințele au loc la Sala Dalles și au ca invitați unii dintre cei mai interesanți arhitecți internaționali dar și naționali care abordează  tematica Anualei. Conferințele au loc la Sala Dalles, 18 iunie până pe 21 iunie de la ora 18:30.

3) Strada Lipscani. Pentru prima dată în cele unsprezece ediții, Anuala de Arhitectură iese în spațiul public și se deschide publicului larg, pe Strada Lipscani în Centrul Vechi, cu proiectele de arhitectură premiate și nominalizate în cadrul Anualei de Arhitectură. Alături de ele câteva instalații urbane realizate de arhitecți români și străini vor asigura interacțiunea cu publicul. Se deschide pe 21 iunie ora 19:00 și se închide pe 1 iulie ora 23:00.

Tematica Anualei de Arhitectură București 2013: LOCAL/GLOBAL

Ediția din anul 2013 a Anualei de Arhitectură este un festival urban bucureștean, ce pune în discuție o temă larg dezbătută: orașul contemporan. Constituit ca o promisiune a fericirii, acesta este supus unor paradoxuri esențiale: pe cât de plural, dens și puternic devine, pe atât de firav și local este adesea. Între formele lui construite și viața reală, comunitara, se nasc rupturi, fisuri și discontinuități. Cu toate acestea, în cadrul său, arhitectura contemporană încearcă să găsească modalități de refacere și de țesere. Însă, recompunerea nu mai utilizează obiecte sau mase, ci vizează oameni, comunități, spații, locuri și procese. Arhitectura contemporană devine un dispozitiv social, un construct care introdus în zonele scindării poate reface țesutul, contextul și în final orașul. În acest mod se poate constitui Bucureștiul, iar invitația Anualei de Arhitectură 2013 este de a discuta cum și în ce măsură el își găsește resursele locale în a face față tuturor influențelor globalizante, cum arhitectura lui poate deveni un astfel de dispozitiv de refacere și regenerare, care să implice atât comunitățile cât si construitul, un dispozitiv care preluând socialul să transforme urbanul.

Personalitati invitate la conferinte Global/Local:

Sami Rintala: unul dintre cei mai mari arhitecți finlandezi ai momentului: activează la nivel global, dar lucrează în spirit local din Țările Nordice până în Africa și America de Sud

TYIN Tegnestue Architects: un grup tânăr de arhitecți, cu un mare palmares internațional de arhitectură: 2012 Global Award for Sustainable Architecture Gold International, 2012 European Prize for Architecture Nominated International, 2009 ArchDaily Building of the Year, Museums and Libraries Gold (cateva din cele mai importante premii). Lucrează în același spirit local, înțelegând contextul, oamenii, comunitățile și materialele locului.

UNStudio: unul din starurile de arhitectură mondiale contemporane, grupul olandez face parte din cei mai importanți și mai valoroși actori arhitecturali globali ai momentului. Conferențiază la Sala Dalles, în cadrul Anualei de Arhitectură.

Programul Complet al Anualei de Arhitectură București 2013: http://www.anuala.ro/2013/Program_Anuala_2013.pdf