Atelier de peisagistică pe Someș cu Atelier Roberta

În continuarea evenimentelor Someș Delivery din weekendul 13-14 iunie 2015, Institutul francez din Cluj organizează între 17-20 iunie un Atelier de peisagistică pentru valorizarea râului Someș și a malurilor sale.

Atelierul va fi ținut de echipa de peisagiste  Atelier Roberta din Paris care este laureată a Premiului Albums des Jeunes Architectes et des Paysagistes.

Acest atelier destinat studenților și tinerilor profesioniști din domeniile arhitecturii și peisagismului se dorește a fi un exercițiu de artă plastică a peisajului, permițând extragerea „esenței poetice” a locului.  Proiectul peisagistic se hrănește din impresii și observații personale și din locație în sine. Atelier Roberta vă propune o reflecție asupra aspectelor zonei pe care dorim să le evidențiem, să le punem în valoare. Cum să readuci splendoarea unui râu ignorat, ascuns, căruia orașul i-a întors spatele?  Rezultatele atelierului vor fi prezentate public în 20 iunie.

Cei interesați să participe la acest atelier o pot face trimițând un e-mail la raluca.mateiu@institutfrancais.ro până în 15 iunie.

Participarea este gratuită. Participanții sunt rugați să aducă cu ei doar câteva materiale de care au nevoie pentru realizarea machetelor (creioane colorate, carton, etc). Alte materiale vor fi furnizate de organizatori.

Desfășurarea atelierului:  

Atelierul va avea loc la Institutul Francez Cluj (Str. Bratianu, nr. 22).  În funcție de numărul de participanți se vor forma grupe de 2-3 persoane.

  • Miercuri seara: vizitarea tronsonului
  • Joi (orele 10-18 cu o pauza la pranz): zi de colectare - fiecare va lua o amprentă a locului, va aduna cât mai multe impresii vizuale, sonore, spațiale pentru a ajunge la finalul zilei.
    • la o sinteză: ce este esențial la această locație pentru mine?
    • la o intenție simplă: cum aș putea să evidențiez acel lucru?
  • Vineri (orele 10-18 cu o pauza la pranz) + prima parte a zilei de sâmbătă: producție.

Participanții își vor explicita intenția printr-o machetă, dimensiunile și materialele vor fi la alegerea participantului și vor depinde de proiectul fiecăruia.

  • Sâmbătă: machetele vor fi prezentate în a doua parte a zilei, alături de câte 3 cuvinte pentru fiecare.

La atelier s-au înscris deja studenți ai secției Peisagistică USAMV Cluj și studenți ai școlii de arhitectură din Montpellier (Franța)