Balul Arhitecților din România, Timișoara 2013

Balul Arhitecţilor este un eveniment anual care celebrează arhitectura, o tradiţie de peste un secol, lansată în 1891 - anul înfiinţării primei Societăţi a Arhitecţilor. Dincolo de a fi un eveniment social ce reuneşte peste 400 invitaţi - arhitecţi şi personalităţi - Balul Arhitecţilor a devenit şi un prilej de punere în legătură a arhitecturii cu teme contemporane. Evenimentul este însoțit de o conferință profesională pe teme de actualitate, expoziții, instalații, teatru și muzică.

Timişoara – oraşul gazdă

Oraşul a fost şi este cel mai puternic centru cultural din vestul României, fiind situată la mai puţin de 700 km distanţă faţă de 13 capitale europene, ceea ce a permis de-a lungul timpului o conectare continuă la valorile culturii europene.

Opera Naţională Română din Timişoara

Opera Națională Română din Timișoara funcţionează în Palatul Culturii, alături de alte trei instituţii de artă - Teatrul Naţional "Mihai Eminescu", Teatrul German de Stat şi Teatrul Maghiar "Csiky Gergely" - un caz unic în lume.

Construcţia Palatului Culturii a început în 1871, după planurile arhitecţilor vienezi Hermann Helmer și Ferdinand Fellner (constructori a numeroase săli de teatru din Europa Centrală și de Est) și a fost finalizată în 1875. Reconstrucţia, în urma a două incendii de proporţii, s-a realizat după planurile arhitectului Duiliu Marcu, păstrându-se stilul original doar la faţadele laterale în timp ce faţada principală şi sala de spectacole au îmbrăcat stilul neobizantin. (mai multe informaţii la: www.ort.ro)

Conferința Arhitectura și banii

Sâmbătă, 2 Martie 2013, Hotel Timişoara, 10.00 – 16.00

În contextul evoluției economiei globale, piața construcțiilor şi, odată cu ea, piața serviciilor de arhitectură s-au modificat substanțial. Între 2008 şi 2012, în România, acestea s-au contractat cu jumătate din valoarea iniţială. Însă, dincolo de contractarea sau expansiunea acestui domeniu, în ecosistemul financiar se află valoarea generată sau irosită în exercitarea zilnică a profesiei de arhitect.

Cuantumul potenţial sau real al pieţei serviciilor de arhitectură depinde de ceea ce cred investitorul şi clientul, pe de o parte, şi administraţia publică, pe de alta, că merită investit în arhitectură. Măsura în care permitem arhitecturii să genereze plusvaloare depinde de locul pe care i-l acordăm pe scara de valori comună şi de rezultatul urmărit: creşterea profitului, creşterea calităţii vieţii, creşterea productivităţii angajaţilor, diminuarea costurilor pe termen lung, salvarea mediului, educaţia copiilor, valorificarea patrimoniului natural şi construit.

Despre valoarea adăugată pe care o poate genera arhitectura, despre efortul necesar în acest sens şi rezultatul dorit vă invităm să discutăm în cadrul conferinţei profesionale "Arhitectura şi banii", alături de invitaţii noştri: arh. Şerban Sturdza, vicepreședinte OAR, Bucureşti, Ioana Iordache, Bucureşti, arh. Klara L. Veer, VK design+architecture, Cluj, Cristian Rusu, Fabrica de Pensule, Cluj, Miki Branişte, Fabrica de Pensule, Cluj, arh. Vlad Gaivoronschi, președinte, filiala Tm-CS a OAR, Timişoara, Ovidiu Şandor, Modatim CBC, Timişoara, prof. univ. dr. Vintilă Mihăilescu, antropolog, Bucureşti.â

 

Balul Arhitecților din România

Sâmbătă, 2 Martie 2013, Opera Română din Timișoara, 19:30

Pentru arhitecți balul înseamnă să celebrăm faptul că suntem împreună și sărbătorim public înființarea primei Societăți a Arhitecților Români. Ne întâlnim la începutul primăverii, ca într-o renaștere, înaintea Paștelui. Balul arhitecților face parte din ritmurile noastre. Pentru cei care au numărat multe baluri, el nu mai poate să lipsească în niciun an. Călătoresc cu el, întâlnindu-se când în București, când la Sibiu, Cluj, Brașov, Sinaia sau Timișoara. Pentru cei mai tineri, balul poate însemna curiozitate, dar mai ales o provocare pentru a îl desena altfel, pentru a îi modifica parametrica. De câțiva ani balurile noastre sunt precedate de conferințe în care discutăm despre ceea ce contează, patrimoniul construit, modul în care se dezvoltă orașul și satul, spațiul public, calitatea și banii, toate în raporturi cu profesia noastră. Nu o facem singuri, doar între noi arhitecții, ci ne dorim să discutăm deschis cu oameni care gândesc și încearcă, care ne sunt prin aceasta parteneri și clienți în același timp. Ne întâlnim în locuri frumoase, în case făcute pentru ca oamenii să se întâlnească. Anul acesta ne primesc și ne găzduiesc arhitecții din Timișoara și prietenii lor. (Șerban Țigănaș, președintele Ordinului Arhitecților din România)

Balul Arhitecților din România, Timișoara 2013

Program

1 Martie 2013

  • 19:30 Vernisajul expoziției de fotografie Ion Mincu – un secol înainte, Locație: Centrul de Artă și Arhitectură din cadrul Bastionului Terezia

2 Martie 2013

  • 09:30 Expoziție cu proiecte premiate la Concursurile de arhitectură pentru Spaţiul Public - inaugurare, Locație: Piața Victoriei, in fața Operei Române din Timișoara
  • 10:00 Conferința profesională Arhitectura și banii, Invitați: arh. Şerban Sturdza (vicepreședinte OAR, Bucureşti), Ioana Iordache (Bucureşti), arh. Klara L. Veer (VK design+architecture, Cluj), Cristian Rusu (Fabrica de Pensule, Cluj), Miki Branişte (Fabrica de Pensule, Cluj), arh. Vlad Gaivoronschi (președinte, filiala TM-CS a OAR, Timişoara), Ovidiu Şandor (Modatim CBC, Timişoara), prof. univ. dr. Vintilă Mihăilescu (antropolog, Universitatea Bucureşti).
  • 19:30 Balul Arhitecților - seara festivă, Videowall: Spații în așteptare - proiecții video realizate de h.arta și Simultan, Incanto Quartetto, Nuevo Tango Quintet & Tango Timișoara, Lost End Found - proiect URMA, realizat în colaborare cu Fundația Pro Patrimonio și O.A.R., Emy Drăgoi & Band

3 Martie 2013

  • 11:00 Turul centrului istoric al Timișoarei: Sinagoga, Bastionul Terezia, expoziția de fotografie Ion Mincu - un secol înainte