Batem fierul la conac! - workshop de meşteşuguri tradiţionale şi tehnici experimentale

Între 24 iulie- 7 august are loc o nouă ediție a workshop-ului de meşteşuguri tradiţionale şi tehnici experimentale de la Ţibăneşti! 

Toate activităţile grupate în jurul conacului Petre P. Carp constituie o şcoală de meşteşuguri, destinată în primul rând sătenilor din zona Ţibăneştiului, dar şi tuturor celor care conştientizează valoarea patrimoniului cultural şi nevoia de a-l transmite urmaşilor.

Ajunse la ediţia a X-a, workshop-urile au coagulat ateliere ca: fierărie, metaloplastie, frescă, sculptură în lemn, restaurare, termoizolaţie cu baloţi de paie, tencuieli tradiţionale cu lut şi balegă, tencuieli experimentale, dulgherie, nuielărit, sobărit, olărit sau hârtie manuală.

Adresat studenților de la facultățile de arhitectură, restaurare, artă, construcții, arheologie, fotografie, localnicilor, specialiștilor, precum și celor interesați de subiect, “Batem fierul la conac!” este o alternativă la oferta standard de învățare.

Anul acesta, şcoala de vară de la Ţibăneşti este cofinanţată de Uniunea Arhitecţilor din România prin fondul "Timbrul de arhitectură".

Perioada desfăşurării workshop-ului: 24iulie- 7august 2016

Ateliere: fierărie, tencuieli tradiţionale şi experimentale, frescă, sobărit, termoizolaţie cu baloţi de paie. Facem 5 grupe care se vor roti astfel încât fiecare să poată parcurge toate atelierele.

Se fac vizite de lucru la olarul şi nuielarul din sat.
Echipa proiectului:
Atelierele vor fi susţinute de către echipa: Sebastien Palomas(fierărie), Vasilica Martin şi Maria Coltofean(pictură murală), Constantin Palaghiu(sobărit), Alexandru Rusu(tencuieli tradiţionale).
Şcoala de Fotopoetică “Francisc Mraz” va susţine prelegerile şi workshopul de fotografie.
Workshop-ul este coordonat de către arhitecţii Alexandra Mihailciuc şi Şerban Sturdza.

Localizare

Construit la sfârşitul secolului al XVIII-lea, conacul Petre P. Carp este înconjurat de un parc, în mijlocul comunei Ţibăneşti. Conacul, parcul, şi mausoleul familiei, proiectat probabil de Gustave Eiffel, alcătuiesc un ansamblu istoric şi de arhitectură, protejat în zona deluroasă a Moldovei, la 50 km sud de Iaşi.

Cazare

Participanţii sunt aşteptaţi în cursul zilei de duminică, 24 iulie 2016.
Locurile de cazare disponibile sunt: pe terasa conacului (terasă – tip loggie este deschisă şi acoperită), într-una dintre clădirile istorice: clădirea Gang, casa Administratorului, casa Arhiterra şi casa Compagnonilor. De asemenea, se poate face camping în livadă cu cireşi de la casa Administratorului.

Masă

Mâncarea va fi asigurată de doamne din sat, conform unui meniu tradiţional, care încearcă să armonizeze cât mai multe produse ecologice. Se va servi la „Bucătăria conacului”.

Echipamentul recomandat

Haine, mănuşi şi încălţăminte de lucru, sac de dormit (pentru amatorii de campat, se poate veni şi cu cortul), protecţie împotriva soarelui, cât şi protecţie împotriva vremii ploioase, instrumente de desen(pentru schiţe, notiţe de şantier, idei), agendă, aparat de fotografiat, entuziasm şi poftă de lucru!

Cost workshop

  • 800 lei pentru 2 săptămâni(include cazarea, 3 mese/zi, participarea la toate atelierele de meşteşuguri)
  • 400 lei pentru o săptămână(include cazarea, 3 mese/zi, participarea la toate atelierele de meşteşuguri)
  • nu acceptăm perioade mai scurte de 1 săptămână deorece nu puteţi parcurge integral modulele de practică şi etapele de lucru

Înscriere

Numărul locurilor disponibile este limitat.
Persoanele interesate sunt rugate să ne transmită CV-ul (maxim 2 pagini) însoţit de o scurtă scrisoare de motivaţie(maxim 2500 de caractere cu spaţii) pe următoarele adrese de e-mail: amihailciuc@gmail.com, prodidbucuresti@gmail.com cu subiectul “Înscriere Workshop Ţibăneşti”.
Confirmarea listei participanţilor se va face prin e-mail.

Plată

Se va efectua în contul Asociaţiei MARIA Ţibăneşti
adresa : Casa Administraţiei, str. Fabricii nr. 22, sat Ţibăneşti, Judeţul Iaşi
CIF: 13307652
Iban RON : RO16 RZBR 0000 0600 0994 8619
banca : Raiffeisen Bank Moşilor
adresa băncii : Calea Moşilor nr. 221 BL 31A CORP A


Ca să finalizezi înscrierea, trimite confirmarea plăţii, printr-o imagine clară a chitanţei obţinute (fotografie, scan) pe adresa amihailciuc@gmail.com cu subiectul “Plată workshop Ţibăneşti 2016”. În momentul în care primim confirmarea plăţii eşti înscris oficial.
Adresa workshopului: str. Petre P. Carp, nr. 3, sat Ţibăneşti, comună Ţibăneşti, judeţul Iaşi.

Cum se poate ajunge la Ţibăneşti:

La Ţibăneşti se poate ajunge cu autocarul/trenul până în Iaşi şi de acolo cu microbuzul până în Ţibăneşti.

Mai multe detalii pe pagina de facebook a proiectului.