Concurs "A House For Pink Floyd"

Cu ocazia concertului lui Roger Waters, ce va avea loc la București, în data de 28 August 2013, ICARCH (International Architectural Competitions) în parteneriat cu AdeP (Atelierul de Proiectare) lansează o competiție internațională de arhitectură, cu tema: “A HOUSE FOR PINK FLOYD”.

Inspirată de muzica și activitatea concertistică a celebrei formații, competiția va încerca să revitalizeze arhitectura, așa cum formația Pink Floyd a revitalizat muzica, inspirându-se din chiar creația muzicală a acestui grup de mare succes.

Relația Muzică / Arhitectură este cu atât mai relevantă în acest caz, cu cât trei dintre cei patru membri fondatori ai formaţiei au studiat arhitectura, incluzându-l pe Roger Waters. Însuși numele celui mai important album al formației, care este, de asemenea, și numele turneului mondial de anul acesta, spune multe în acest sens: THE WALL.

Intenționăm să exprimăm spiritului creației formației Pink Floyd printr-o arhitectură la fel de angajată și angajantă, pe mai multe planuri, nu doar estetic - muzical, ci și social - politic și chiar psihologic - spiritual.

Tema concursului își propune să fructifice potențialul de a reconecta arhitectura cu o disciplină, asociată deja în estetica tradițională, arhitectura și muzica fiind considerate singurele arte "abstracte", care operează cu elemente matematice și care nu sunt explicit inspirate de natura, așa cum au fost, în mod tradițional, artele plastice. În aceeași direcție amintim celebrul dicton "arhitectura este muzică înghețată", atribuit pe rând lui Goethe, Schelling sau Schiller.

TEMA CONCURSULUI                  

Există ziduri peste tot în jurul nostru... iar cei mai groși și mai înalți sunt cei interiori. Ce ziduri doreau Roger Waters și Pink Floyd să spargă în albumul lor de mare succes The Wall- Zidul? În principiu, este vorba despre acel zid care formează cutia mitică, pe care arhitecții s-au străduit întotdeauna să o spargă.

Într-un trecut mai mult sau mai puțin îndepărtat, nu întâlnim niciodată în discursul arhitectural dorința de „a sparge cutia”. Aceste cuvinte sunt inexistente la Vitruvius sau Palladio. De ce le-am folosi acum? O altă obsesie a arhitecturii moderne, spațiul.  De asemenea, limbaj inexistente în discursul arhitecților menționați anterior.

Roger Waters și Pink Floyd, în virtutea instruirii în domeniul arhitecturii, au utilizat o metaforă ce aparține discursului arhitectural, pentru a exprima o revoltă, un „j’accuse” împotrivă oricărei ordini impuse, împotriva tiraniei, fie ea a profesorilor, a liderilor politici și religioși de o integritate discutabilă, cu alte cuvinte, împotriva oricărei autorități care ar putea oprima viața.

Funcția artei este prin definiție, a sparge bariere, ziduri. Astfel, orice tip de artă care nu aduce nimic nou, îmbogățind tradiția prin invenție, este o manifestare ce nu-și atinge obiectivul.

Vi se cere să vă atingeți obiectivul, să va faceți datoria, spărgând acele ziduri care vă irită traiul, societatea, timpul, prin arhitectură. Luptați împotriva opresiunii, în orice forma s-ar manifesta aceasta. Luptați împotriva sclerozei, a conformității sau a ipocriziei a celor ce ne conduc lumea. Luptați pentru ȘANSA de a respira, pentru Multiplicitate în Unitate. Luptați pentru Poezie, pentru că poezia reușește să spargă ziduri. Atunci când zidurile cad, Dragostea triumfă, iar Frica devine un fugar.

Scriitorul britanic E. M. Foster: „Numai uniți-vă”.

Vă cerem să explorați tematica generică de ”spargere a zidurilor” în cât mai multe moduri posibile, și cât se poate de liber. Creați o arhitectură la fel de intensă și inspirată ca muzica celebrul album al formației Pink Floyd. Ascultați-le muzica, vedeți-le filmul și apoi simțiți, desenați și modelați. Construiți!

Construiți un Zid spart, un zid ce unește și nu separă. Construiți un zid minunat sau strigați cât de tare puteți împotriva tuturor ”închisorilor” lumii, a tuturor zidurilor artificiale ce ne țin captivi ai fricii. Dărâmați aceste ziduri, dragi arhitecți!

CATEGORIILE CONCURSULUI        

Proiectele care fac subiectul acestui concurs trebuie să se încadreze în categoria: arhitectură narativ – experimentală, conectând arhitectura cu alte domenii culturale, sociale, politice, spirituale.


PARTICIPANȚI          

Participanții trebuie să aibă vârsta de minim 18 de ani la data închiderii competiției, 10 august 2013, și să fie absolvenți și/sau studenți în curs, ai unei instituții de profil,  facultăți de arhitectură de interior, specializări în arhitectură de interior, design de produs, mobilier și amenajări interioare. Se acceptă în concurs absolvenți și/sau studenți, indiferent de naționalitate și de țara din care provin.

Este interzisă participarea în concurs pentru:

 • membrii juriului;
 • angajați și rude ai organizatorilor;
 • angajați și rude ai partenerilor și sponsorilor;
 • orice persoană care participă direct sau indirect la realizarea acestui concurs.

ÎNSCRIEREA ÎN CONCURS

Pentru înscrierea în concurs, este necesară completarea integrală a Formularului de înscriere (formular standard disponibil pe  sit-ul ADEP ) și transmiterea pe email : pink.floyd@adep.ro

Participarea la concurs este gratuită.

PROIECT

 • Proiectul va fi realizat prin orice tehnică de redactare, pe planșe format A1 paginate vertical.
 • Proiectul va fi redactat pe maxim 3 planșe A1, paginate vertical.
 • Dimensiunea totală a fișierului (ce conține cele 3 planșe) nu va depăși  30MB.

CALENDAR            

 • Înscriere: 01 iulie 2013
 • Predare lucrări: 10 august 2013
 • Anunțarea câștigătorilor: 20 august 2013
 • Anunțarea componenței juriului:  15 iunie 2013 pe site-urile ICARCH și AdeP.

Cele 30 de proiecte nominalizate vor fi prezentate de semnatari într-un spațiu special amenajat, în UNIVERSITATEA DE ARHITECTURĂ ȘI URBANISM ION MINCU, BUCUREȘTI, în perioada 20 AUGUST- 10 SEPTEMBRIE 2013. Prezența semnatarilor la vernisaj este obligatorie, pentru a putea da detalii invitaților și vizitatorilor.
Proiectele câștigătoare vor fi publicate în reviste de specialitate, atât din România, cât și internaționale.

JURIUL           

Componența juriului va fi făcută publică cel mai târziu la data de 15 IUNIE 2013, prin publicarea pe site-urile ICARCH și ADEP sau prin alte mijloace de promovare (newsletter, pagina de Facebook, site-uri partenere de arhitectură).

JURIZAREA          

Lucrările înscrise în concurs vor fi disponibile doar juriului, din momentul începerii perioadei de notare a lucrărilor, până la închiderea jurizării (10 - 20 august 2013).

Publicul larg va avea acces la proiectele câștigătorilor pe întreaga perioadă a EXPOZIȚIEI din cadrul UNIVERSITĂȚII DE ARHITECTURĂ ȘI URBANISM ION MINCU, BUCUREȘTI, ce va avea loc în perioada 20 AUGUST- 10 SEPTEMBRIE 2013.

Membrii juriului vor avea acces să vizualizeze și să noteze lucrările din concurs, doar în perioada de timp alocată notării proiectelor (10 – 20 august 2013).

Lucrările înscrise în concurs vor primi câte o notă (un punctaj) de la 10 la 100 (10 este nota minimă, 100 este nota maximă). Fiecare lucrare este notată o singura dată de către membrii juriului. Nota nu poate fi modificată ulterior. Punctajul fiecărui concurent consta în media notelor obținute de acesta de la toți membrii juriului.

Dintre proiectele nominalizate (10), vor fi desemnate primele 3 proiecte cu cel mai mare punctaj drept câștigători ai premiilor I, II si III. Câștigătorii (Locul I, Locul al II-lea si Locul al III-lea) vor fi desemnați în funcție de primele trei (3) cele mai mari punctaje (media notelor tuturor membrilor juriului).

PREMII                

Premiile vor fi anunțate pana în data de 1 august 2013.

LIMBA           
Prezentarea proiectelor și detalierea acestora va fi făcută strict în Limba Engleză.


 

 
Etichete: AdeP, concurs, ICARCH