Construcții vechi pentru timpuri noi

Căutăm case vechi. Care să păstreze răcoare vara și căldură iarna. Care să fie îngrijite, primenite, rânduite după chipul și asemănarea celor care le locuiesc. Și care să primească oaspeți cu porțile frumos sculptate și larg deschise. Case vechi, ce folosesc  materia primă locală și păstrează știința și specificul unei anumite zone. Case mici, acoperite cu paie, colorate în albastru „mândră-Mărie”, un albastru de o profunzime aparte, pe care doar piatra de cobalt poate să o dea și nici o altă vopsea din comerțul contemporan. În fața cărora ne emoționăm și în care intrăm cu sfială, ascultând cu sufletul la gură povestea lor și a locului.

Din păcate, puțini sunt cei care aleg să mai păstreze arhitectura tradițională locală, alegând în locul acestora pe cele mari, din beton, reci, impersonale.

Pornind de la această fragilitate pe care o manifestă construcțiile vechi,  asociația culturală Câte-n lună și-n mansardă anunță începerea proiectului Pro Șura. Construcții vechi pentru timpuri noi, care se va desfășura în București și Maramureș până pe 15 noiembrie și care își propune promovarea și valorificarea construcțiilor realizate în stil arhitectural tradițional din comuna Șișești din Țara Chioarului, Maramureș.

Timp de o săptămână, în perioada 18-27 iulie, o echipă de arhitecți și antropologi poposește în localitatea Șurdești din Maramureș pentru a sta de vorbă cu localnicii și a identifica construcțiile care mai păstrează specificul zonei – case, șuri vechi din lemn, porți bogat ornamentate, acareturi. Ulterior, se va alcătui o documentare aprofundată asupra câtorva gospodării reprezentative în care se află case vechi și șuri și se vor propune mai multe soluții de extindere  a construcției vechi, fără a renunța la specificul acesteia. Astfel, echipa va desena releveul construcției, va descrie materialul și tehnica de execuție, va realiza interviuri semistructurate pentru a afla viziunea fiecărei familii asupra locuinței.

Cu informațiile de pe teren, echipa de cercetare va concepe un Ghid de bune practici, pe care îl vor primi toți localnicii din satele studiate, dar și publicul specializat (arhitecți, antropologi, etnologi). Imaginile din timpul proiectului se vor constitui într-o expoziție, care va putea fi vizitată atât în București, cât și în Baia Mare la finalul proiectului. Pentru ca impactul asupra localnicilor să fie cât mai mare, se vor organiza și niște focus-group-uri în comunitate, cu intenția de a găsi soluții de păstrare și valorificare a construcțiilor vechi. Publicul larg este invitat să participe la dezbaterile publice care se vor organiza la finalul proiectului pentru o mai bună înțelegere a importanței păstrării și valorificării construcțiilor realizate în stil arhitectural tradițional, ca parte a patrimoniului cultural specific.

Proiect cultural finanțat de Administrația Fondului Cultural Național
Cu sprijinul: Fundației social-culturale pentru democrație "identitate, unitate, generozitate, acțiune" (Fundația i.u.g.a), Primăriei Șișești, Fundației Pro Patrimonio, Funetan Ina-Gabriela- Birou Individual de Arhitectură, Librăriei Cărturești, Direct Client Services SRL.
Parteneri media: Igloo.habitat&arhitectură, Zeppelin, Observator cultural, radio RFI, Radio România Cultural, Șapte seri, Modernism.ro, LiterNet, Arhiforum, RTV.net, b365.ro, Graiul Maramureșului

Detalii pe pagina de Facebook sau pe e-mail: lunadinmasarda@gmail.com