Dezbatere publică a raportului specialiștilor britanici privind valoarea patrimonială a Roșiei Montane

Minele romane din Roşia Montană reprezintă cel mai important complex de mine aurifere subterane din perioada romană din întreaga lume.

Luni , 4 noiembrie, începand cu ora 17.00, la Karolina Augusta Pub, pe strada Constantin Daicoviciu nr. 9, va fi organizată o dezbatere publică pe marginea Raportului privind valoarea patrimonială a Roşiei Montane, întocmit de profesori arheologi de la universităţile Oxford şi Leicester.

Conţinut:

În cadrul dezbaterii de luni vom incerca să subliniem importanţa deosebită pe care o are pentru păstrarea identitaţii unei ţări, protejarea patrimoniului istoric.
Acţiunea pe care RMGC urmăreşte să o desfaşoare la Roşia Montană este o formă flagrantă de vandalism cultural care prejudiciaza grav moştenirea istorică, transformându-se într-un act de trădare a intereselor României.

Invitaţi:

La această dezbatere sunt invitaţi prof. emerit dr. Ioan Piso, arh. Ştefan Bâlici, vicepreşedinte al Asociaţiei "Arhitectură. Restaurare. Arheologie" (ARA), arh. Raluca Munteanu de la Fundaţia Pro Patrimonio, profesor UBB Dep. de Filozofie Ion Copoeru, arh. Sorin Dan Clinci si arh. Eugen Pănescu de la Ordinul Arhitecților din România - filiala Transilvania.

Întâlnirea își propune să marcheze debutul unei serii de întâlniri săptămânale, care să aducă în discuţie pe rând, toate aspectele care demonstrează că încercarea de a deschide Exploatarea auriferă de la Roşia Montană în aceste condiţii este un adevărat sacrilegiu.

Dorim să facem cunoscute demersurile pe care Ordinul Arhitecţilor din România, Uniunea Arhitecţilor din România, ICOMOS, ARA, Pro-patrimonio, Academia Română, Asociaţia Alburnus Maior, le fac pentru ca această zonă să fie inclusă în lista site-urilor protejate UNESCO.