Filmul “The Human Scale” la București

The Human Scale” la festivalul One World România

Regizor: Andreas Møl Dalsgaard I
Producător: Signe Byrge Sørensen I
Companie: Final Cut for Real I Durata: 83 min

Festivalul de film documentar One World România (11-17 martie 2013) aduce la București filmul „The Human Scale”, inspirat de proiectele biroului de consultanță și planificare urbană Gehl Architects din Copenhaga și prezentat în premieră la Bienala de Arhitectură de la Veneția din 2012.

De mai bine de 40 de ani, arhitectul danez Jan Gehl a transformat spații urbane din întreaga lume bazându-se pe cercetarea directă a modului în care oamenii folosesc orașul și discutând cu ei despre ce și-ar dori. Fie că a fost vorba de Copenhaga, orașul în care locuiește și astăzi, de New York, Melbourne sau Guangzhou, mottoul său a rămas tot timpul același: „doar arhitectura care ia în calcul scara umană și interacțiunile care se produc la nivelul ei este o arhitectură de succes”.

The Human Scale” poate fi văzut pe 12 martie, ora 18.00, Studioul „Horia Bernea” și pe 17 martie, la ora 18.00, la Cinema Corso. Proiecțiile vor fi urmate de dezbateri cu specialiști și actori urbani. Pentru programul complet al festivalului, accesați site-ul: oneworld.ro

Astăzi, 50% din populația lumii trăiește în mediul urban și procentul va crește simțitor de la an la an, dar în același timp se amplifică așezările informale, improvizate, unde lipsesc facilități minime, se ridică din ce în ce mai multe probleme legate de calitatea vieții și sănătate, se caută cu disperare soluții reale legate de transport, de mobilitate. Planificarea modernistă a secolului 20 a creat sisteme gigantice de clădiri înalte, compacte, cu autostrăzi și rețele dedicate automobilelor, cu numeroase spații industriale lipsite de viață. Cu imaginea lor actuală, marile orașe sunt atractive, impresionează, dar în egală măsură sunt înspăimântătoare. Mai mult, societățile pe care le găzduiesc, și creează, se confruntă cu probleme din ce în ce mai numeroase și mai acute: violență și nesiguranță, excludere socială, alienare și fobii sociale, depresie și anxietate.

Regizorul Andreas Møl Dalsgaard, autor al premiatelor documentare „Afghan Muscles” (2007) și „Cities on Speed – Bogota Change” (2008), și-a propus să investigheze această complicată stare de fapt, realizând o panoramă a modului în care trăim astăzi în orașe, cu toate consecințele ce decurg de aici.

Într-un mix impresionant de imagini și sunete, „The Human Scale” ne poartă prin întreaga lume în timp ce specialiști în planificarea urbană ne împărtășesc observații și proiecte pentru o viață mai bună. Din „slum”-urile Bangladesh-ului până în districtul financiar al New Yorkului, filmul ne pune în față cu echipa daneză și adesea chiar cu Jan Gehl, dar și cu alți actori urbani importanți (primari, arhitecți-șefi, activiști urbani etc.), încercând să găsească răspunsuri la mai multe întrebări esențiale: cum este o viață fericită și cum ne poate face fericiți orașul în care trăim? ce înseamnă un oraș bun, cum este făcut? În fața provocărilor viitorului, poate arhitectura întâlni nevoile noastre umane?

În imagini care nu caută neapărat spectaculosul, ci mai degrabă relevanța pentru tema asumată, documentarul ne vorbește despre necesitatea unei schimbări radicale în modul în care trăim și în mentalitate, dar ne și sugerează un „instrument” definitoriu pentru orașele contemporane: planificarea la scară umană. În contextul bucureștean, este un film de neratat. Pe care îl recomandăm „consumat” împreună cu cărțile lui Jan Gehl publicate în română de igloo media: „Viața între clădiri. Utilizările spațiului public” și „Orașe pentru oameni”.