Igloo #135 – Arhitecturi în sprijinul comunității

Exemplele numeroase din ultima perioadă și multiplele dezbateri privind modul necorespunzător în care se dezvoltă astăzi orașele ne-au făcut să ne îndreptăm atenția în numărul de martie igloo asupra câtorva exemple pozitive din arhitectura contemporană care conving că o bună colaborare între arhitecți și instituțiile publice conduce întotdeauna către rezultate favorabile întregii comunități. Am selectat așadar pentru dosarul acestui număr patru  astfel de proiecte, recent realizate, din Africa și Asia: Centrul de instruire Cassia Coop, Klong Toey Community Lantern, spațiu sportiv cu o importantă semnificație socială, Spitalul Butaro și Alexandra Heritage Center, un spațiu multifuncțional asociat industriei turismului și promovării patrimoniului cultural.

Din spațiul românesc aducem în atenție Academia de Muzică și Arte București, centru cultural important pentru întregul oraș și Birourile Petrom amenajate de echipa de arhitecți Square One care au reușit să creeze un spațiu propice comunicării și lucrului în echipă.

Ancheta din acest număr urmărește un subiect extrem de interesant ce poate contribui semnificativ la îmbunătățirea pe termen lung a calității vieții publice – cultivarea și dezvoltarea interesului școlarilor pentru arhitectură prin programe educaționale: de-a arhitectura, Școala Agatonia – manual pentru patrimoniu, Orașul – manual de utilizare.

Tot în numărul de martie citiți despre Casa Ion Mincu, sediul actual al Ordinului Arhitecților din România, a cărei restaurare a fost finalizată recent și despre noul “laborator pentru toate persoanele care activează în industriile creative”, club Alchemia.

Rubrica de design prezintă un interviu cu Robert Marin, unul dintre arhitecții locali ce se dedică (și) designului, dar și două tipuri de scaune cu un design contemporan inspirate din motivele tradiționale românești.

Completăm numărul, la rubrica Oogli, cu interviul despre povestea din spatele Proiectul Patzaikin, dar și cu un articol despre filmul premiat la Berlin cu Ursul de aur și primit în cinematografe cu multe aplauze – Poziția copilului.

Coperta prezintă standul național la Biofach, cel mai mare târg de produse bio din Europa care a avut loc anul acesta la Nuremberg și în cadrul căruia România a fost desemnată “Țara anului”. Având ca bază de inspirație motivele tradiționale românești, Igloo Architecture a reușit să redea un spațiu care marchează clar legătura dintre lumea tradițională și valorile contemporane.

Numărul 135 Igloo se află în chioșcurile de ziare și librării și poate fi comandat online pe igloo.ro.