Ne Vedem Joi cu RAUM

Ne Vedem Joi cu RAUM Birou de Arhitectură și (R)Urbanism, 30 Ianuarie, ora 19:00, la Centrala de pe Str. René Descartes. Vom discuta cu cei de la RAUM despre proiectul lor Anvelope vegetate pentru mediul urban, proiect nominalizat in cadrul premiilor BATRA 2013.

Echipa RAUM a a venit cu câteva propuneri la discuția despre bugetul local al Clujului pe anul 2014:

1. Cea mai importantă, pentru cartierele de blocuri transformarea habitatului existent între blocuri într-unul ce oferă calitate vieţii locuitorilor vizaţi şi mediului ambiant. (vezi imginea de mai jos)

2. "Linia verde" - zona verde + alee ciclo-pietonală pe malul Someşului de la un capăt la altul al oraşului (scurtătură alternativă + loc unde "să-ţi tragi sufletul") de la Apele Române (vest-Grigorescu) până la aeroport (est).

3. Realizarea unui studiu detaliat privind starea de sănătate a populaţiei pe diferitele zone ale Clujului/tipuri de afecţiuni/etc. -rezultatele acestui studiu actualizat ar trebui să stea la baza strategiei de amplasare a populaţiei/activităţilor în oraş şi implicit a evoluţiei urbane a oraşului. De asemenea, ar putea conduce la realizarea de remedii privind microclimatul diferitelor zone ale oraşului care provoacă afecţiuni dovedite prin acest studiu.

4. Transformarea spaţiilor publice reziduale în mici piaţete/scuaruri/ spaţii de socializare (vezi locul fostei benzinării de pe Horea, fostei benzinării din P-ta 14 iulie din Grigorescu, etc.)

5. Stoparea ocupării parcurilor cu construcţii care nu se adresează întregii comunităţi clujene, indiferent de destinaţia clădirilor (alimentaţie publică, culte, etc). Aprobarea acestora doar în condiţiile în care acceptă că în afară timpului afectat destinaţiei principale (limitat la maxim 4-5 ore/zi) ele să funcţioneze ca grădiniţă/club pentru pensionari, spaţiu public deschis pentru evenimente - în funcţie de cerere şi nevoi. Şi bineînţeles să fie realizate discret (atât estetic, cât şi ca gabarit, chiar subteran unde e posibil) şi acoperite cu vegetaţie spre a nu perturba percepţia parcului.

6. Limitarea sub maximul admis de normele de sănătate a zgomotelor propagate prin surse de poluare fonică, de exemplu:

  • clopotele şi difuzoarele bisericilor;
  • difuzoarele din staţiile de transport în comun;
  • difuzoarele autovehiculelor pentru anunţuri publicitare.

7. Stimularea agriculturii bio-urbane prin suport logistic şi legislativ.

8. Informarea populaţiei despre schimbările globale majore de percepţie şi abordare a consumului / producerii apei curate, a energiei verzi şi a hranei sănătoase.

 

 
Etichete: AStA, Ne Vedem Joi, RAUM