Trienala de Arhitectură East Centric - ultima zi pentru înscriere la concursul de eseuri

Fundaţia Arhitext design vă anunţă că mai puteţi transmite formularul de înscriere  pentru concursul de eseuri critice din cadrul Trienalei de Arhitectură East Centric doar până pe 14 martie 2013, urmând să transmiteţi eseul cu care v-aţi înscris până pe 21 aprilie 2013.

Concursul de eseuri din cadrul Trienalei oferă participanţilor posibilitatea de a aborda critic fenomenul arhitectural contemporan din ţările Europei Centrale şi de Est. Prin intermediul eseului, cei interesaţi au posibilitatea să expună, să detalieze şi să argumenteze viziunea proprie referitoare la arhitectura unei ţări, mai multor ţări sau a întregii regiuni a Europei Centrale şi de Est şi/sau să prezinte din punct de vedere critic proiecte semnificative construite în secolul 21. Concursul se adresează profesioniştilor şi studenţilor din domeniu, criticilor, teoreticienilor, filosofilor, sociologilor, profesorilor etc., tuturor celor preocupaţi de domeniul arhitecturii care doresc să prezinte modul în care ei percep arhitectura contemporană a ţărilor Europei Centrale şi de Est.

Juriul internaţional al concursului este prezidat la această primă ediţie a concursului de Juhani Pallasmaa. Acesta practică arhitectura de la începutul anilor ’60. Și-a înființat propriul birou, Juhani Pallasmaa Architects, în 1983, după ce a colaborat cu mai mulți arhitecți pe parcursul unei perioade de douăzeci de ani. Pe lângă proiectare arhitecturală a mai activat în domenii precum design-ul urban, design-ul de expoziție, de produs și design-ul grafic.  A predat și a susținut conferințe în întreaga lume și a publicat cărți și numeroase eseuri de filozofia și critica arhitecturii și artelor în peste treizeci de limbi.

Premiul pentru eseul câştigător constă în suma de 1000 euro şi cărţi şi reviste de arhitectură bilingve, editate în România, în valoare de 200 euro (de la etapa de nominalizare).

Termene-limită:

  • Etapa I: Etapa de înscriere: 22 ianuarie 2012 – 14 martie 2013
  • Etapa II: Transmiterea eseurilor pentru concurs: 21 aprilie 2013
  • Anunţul privind eseurile nominalizate de juriu: 10 iunie 2012
  • Etapa III:Susţinerea eseurilor nominalizate în faţa juriului, la Trienală: 18 şi 19 octombrie 2013
  • Premierea: 19 octombrie 2013

Regulamentul concursului de eseuri îl găsiţi aici și aici.

De asemenea, este de reţinut că open call-ul de proiecte lansat în vederea selectării proiectelor ce vor fi prezente în Expoziţia tematică Trans(a)parenţe este încă deschis până pe 11 aprilie.

Organizator: Fundaţia Arhitext design

Co-organizator: Universitatea de Arhitectură şi Urbanism, Ion Mincu, Bucureşti

Sponsor oficial: Nemetschek Allplan

Parteneri de comunicare: Arhitext, Arhitectura, ArchiloversParteneri: Fundaţia Archaeus, ASASH, Intermediate National Contact Meeting, Ordinul Arhitecţilor din România, Asociaţia de la 4, Asociaţia din Mincu, Ordinul Arhitecţilor din România – Filiala Timiş, Architekturstiftung Österreich

Parteneri media: Radio România Cultural, Arhitekton, Epiteszforum.hu, Arhimania, Arhiforum, Igloo, Zeppelin, Artclue, Architravel.ro, W-A.pl, wettbewerbe aktuell, Atelierul de proiectare, Modernism.ro, 1:100