Weekend activ în București

PARK(ING) DAY BUCUREȘTI

PARK(ing) Day este un eveniment global de tip pop-up urbanism ce are loc în fiecare an, în a treia vineri din septembrie. Anul acesta PARK(ing) Day cade pe 20 septembrie. Acțiunea PARK(ing) Day a început din inițiativa unui grup de artiști din San Francisco, în 2005, iar de atunci, an de an, activiști, cetățeni și artiști din diverse orașe transformă pentru o zi locuri parcare în spații publice activate. Misiunea PARK(ing) Day este să atragă atenţia asupra nevoii de mai mult spaţiu public, să genereze dezbateri despre cum este creat şi alocat spaţiul public şi să îmbunătăţească viaţa în oraș, măcar pentru o zi.

PARK(ing) Day Bucuresti vă este oferit de RFI România și va avea loc pe 20 și 21 septembrie pe Strada Lipscani.

FB event.

 

VREM PISTE PE ȘOSEA. VREM UN ORAȘ PENTRU OAMENI !

"În ultimii ani, proiectele de urbanism promovate și implementate de Municipalitate au fost unele care contravin atât normelor dezvoltării durabile cât și principiilor cheltuirii eficiente a fondurilor publice. Astfel, în anul 2013 am ajuns să trăim într-un oraș proiectat pentru mașini, celelalte tipuri de participare la trafic fiind masiv neglijate. Locuitorii Bucureștiului au devenit refugiați în orașul lor. Acesta este principalul motiv pentru care politicile publice locale de dezvoltare a Capitalei trebuie în mod imperativ și urgent să rezolve toate aceste probleme."

Sâmbătă, 21 septembrie 2013, pe bicicletă, pe role sau cu trotinetă, în alergare uşoară sau în cărucior, sunteți invitați să ieşiţi în stradă pentru a cere politicienilor să arate respect faţă de cei care i-au ales. Adunarea participanţilor va fi la ora 14:30 în parcul Herăstrău, intrarea Charles de Gaulle.

"Vrem piste pe şosea. Vrem un oraş pentru OAMENI !” este un marş de protest pentru care s-a depus notificarea legală la Primăria Municipiului Bucureşti.

"Modelul Budapesta". Budapesta a ajuns un model pentru întreagă lume prin modul în care oamenii au obligat politicienii să construiască "oraşe pentru oameni", oraşe în care oamenii sunt mai importanţi decât maşinile.După nouă ani de proteste, atunci când s-au convins că politicienii îşi respectă promisiunile, activiştii din Budapesta au anunţat încetarea şirului de proteste. Dacă primul protest a fost "susţinut" de aproximativ 50 de persoane, la ultimul au fost prezenţi 100 000 de oameni. Uitându-ne la cifre, putem vedea că mişcările de protest iniţiate de bicicliştii bucureşteni respectă tiparul celor din Ungaria, în ceea ce priveşte numărul de participanţi. Am hotărât să copiem modelul de organizare şi calendarul cu care au lucrat activiştii din Ungaria.

Iată calendarul protestelor din Bucureşti până în 2020: 19 apr 2014, 20 sep 2014, 25 apr 2015, 19 sep 2015, 23 apr 2016, 24 sep 2016, 22 apr 2017, 23 sep 2017, 21 apr 2018, 22 sep 2018, 20 apr 2019, 21 sep 2019, 25 apr 2020, 19 sep 2020. Toate se vor desfăşura pe acelaşi traseu şi începând cu aceeaşi ora, indiferent de condiţiile meteo. Notificările au fost depuse deja la Primăria Municipiului Bucureşti.

FB Event.

 

LANȚ UMAN ÎN JURUL PARLAMENTULUI

Uniți salvăm, pregătește pentru sâmbătă, 21 septembrie, un flash-mob de protest în trei pași lejeri, de week-end:

1) întâlnire în Parcul Izvor cu muzică și voie bună și așteptarea bicicliștilor care participă la protestul "Vrem piste pe şosea. Vrem un oraş pentru OAMENI !

2) ocuparea pozițiilor în jurul Palatului Parlamentului.

3) la ora 7 fix pornirea echipamentul de filmat de la înălțime (o dronă, da) și startul flash-mob-ului: într-un exercițiu de solidaritate, pietonii vor forma un lanț uman de jur împrejurul gardului Parlamentului, iar miile de bicicliști vor înconjura preț de 20 de minute întregul perimetru.

FB event.

 

PROTEST PENTRU ROȘIA MONTANĂ #4 - 22 SEPTEMBRIE


Duminică 22 septembrie ieșim iar pentru Roșia Montană. Printre revendicări se alfă: includerea Roșiei Montane pe lista tentativă de înscriere în patrimoniul UNESCO, respingerea proiectului de lege prin vot la vedere, interzicerea mineritul pe bază de cianură în România.

FB event București.

FB event toată lumea.