Cultură arhitecturală prin educaţie nonformală

26.aprilie 2012/ despre proiectul „Şi pe mine mă interesează arhitectura”

Impresii, arhitect Török Áron
“În cercuri mai mult sau mai puţin profesionale, criticăm de multe ori amestecul disonant al mediului arhitectural, dispariţia monumentelor culturale şi a lipsei de interes pentru arhitectură. Suntem de acord şi cu faptul că rezolvarea problemei  stă în informare şi educaţie. În general, cadrul birocratic ce se impune arhitecturii contemporane şi reglementările urbanistice, nu pot să asigure unitatea organică a mediului construit. În ziua de azi, aşa cum de altfel se întâmpla şi în vremurile istorice, păstrarea mediului arhitectural se poate face numai prin implicarea şi participarea comunităţii. Un public educat şi activ, chiar şi prin voluntariat, poate face minuni în construirea propriului mediu. În schimb, din programa şcolară a ciclului gimnazial, cu excepţia şcolilor de arte, lipseşte cu desăvârşire educaţia vizuală, aceasta fiind în totalitate verbală şi orientată spre literatura de specialitate. Din cunoştinţele mele au mai existat la nivel local iniţiative în sensul acoperirii acestor lipsuri şi suntem dornici să schimbăm aceste aspecte. Cu toate acestea consider că iniţiativa numită ”şi pe mine mă interesează arhitectura” a pus piatra de hotar, în oraşul nostru în acest demers, promovând şi aducând arhitectura în cercuri mai largi, pe înţelesul tuturor categoriilor de vârstă, într-un mod concret, tangibil. Sper cu tărieca organizarea acestui eveniment să devină o tradiţie în fiecare an, aici la Sfântu Gheorghe. Ofer tot suportul din partea mea.”

Proiectul s-a desfăşurat în perioada 2-23 aprilie 2012 şi au fost implicaţi peste 240 de elevi de liceu şi de gimnaziu. Cei mici au participat la jocuri interactive pe teme de arhitectură iar cei mari au luat parte la un program despre arhitectură, desfăşurat pe parcursul a patru zile, în cadrul programului şcolar numit „Şcoala altfel”. Planul de activitate a cuprins: prelegeri şi prezentări, vizite la monumente importante ale oraşului şi un curs de realizare a machetelor de arhitectură.

Premierea machetelor a avut loc, pe data de 5 aprilie, în cadrul vernisajului lucrărilor de arhitectură ale Anualei de Arhitectură 2011 şi ale concursurilor organizate de Ordinul Arhitecţilor din România – Filiala Braşov-Covasna-Harghita.

Organizator: OAR filiala Braşov-Covasna-Harghita
Cu sprijinul: Asociaţiei Focus Rectus,  Primăriei Municipiului Sfântu Gheorghe, Uniunii Artiştilor Plastici, filiala Sfântu Gheorghe
Coordonator proiect: Corina Dumitrescu arhitect
Coordonatorii atelierelor de machete: Varga Erika arhitect, Raluca Zbarcea arhitect
Susţinatori prelegeri şi prezentări: Kovács Kázmér arhitect, profesor la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu”, Bucureşti; Török Áron arhitect; Magyarosi Imola profesor istoria artelor
Fotografii/Media: Török Jocó, Răzvan Precup, Toró Attila
Grafica: Musát Arnold
Sponsori: Arhitext, Conico, Tofer, Orex, Depo, Ppc, Baumeister, Lep, Covalact, Bon Sweet Bon, Dunapack, Kobak Design
Perioada: 2-23 aprilie 2012
Loc: Casa cu Arcade, Sfântu Gheorghe

 
 

1 comentariu:

para zoltan
3 May 2012 - 01:14 pm

kituno kezdemenyezes. bizom a folyatasban es az eredmenyekben. gratulalok!
para zoltan