Daniel Libeskind la ROCAD 2013

Universitatea de Arhitectură și Urbanism "Ion Mincu" din București a sărbătorit în 2012 cea de-a 120-a să aniversare într-o celebrare care a accentuat atât tradiția, performanta, cât și inovația Școlii de Arhitectură Românească. Evenimentul cel mai amplu în care această sărbătoare și-a găsit manifestarea s-a numit Romanian Convention of Architecture and Design (ROCAD), organizat împreună cu DK EVENTS, și a avut loc în perioada 16-18 mai 2012 la Palatul Parlamentului din București.

La ROCAD au participat peste 1600 de arhitecți, designeri și studenți care au venit să îi asculte pe cei 16 lectori de peste hotare – arhitecți multipremiați, creatori ai unor clădiri emblematice sau teoreticieni de referință pentru domeniul arhitecturii. Printre aceștia se numără: Eduardo Souto de Moura, deținător al prestigiosului Premiu Pritzker (echivalentul Premiului Nobel) în 2011; Gottfried Bohm, deținător al Premiului Pritzker în 1986; Mario Botta – unul din specialiștii de referință în arhitectura contemporană; Carlos Ott – "arhitectul Lumii Noi" din Dubai și Abu Dhabi;  Gaetano Pesce – "copilul teribil al designului" contemporan etc.

Dacă în 2012, Convenția de Arhitectură și Design a pus mai mult accentul pe conferințe, anul acesta evenimentul valorifică potențialul de comunicare interculturală pe care îl are domeniul arhitecturii și designului. Arhitecți din SUA și Elveția vor aduce la București - pentru prima oară în Europa de Sud-Est – expoziții ce cuprind lucrări de arhitectură care au generat curente în domeniu, care au stat la baza domeniului sau care îl vor delimita pe viitor: "The Heritage of Frank Lloyd Wright" – curator Brian Spencer; "From Pyramids to Spacecrafts" – curatori: Andreas Vogler și Arturo Vittori (Elveția).
La ediția din 2013 componenta de conferințe va fi dominată de nume precum arh. Daniel Libeskind (SUA), Dominique Perrault (Franța) și Masayuki Kurokawa (Japonia). Principalele direcții din domeniu sunt expuse dezbaterii specialiștilor din România, iar întregul demers se constituie ca un dialog fecund între spațiul arhitectural românesc și spațiul arhitectural internațional.

Cunoscut pentru proiectarea Muzeului Evreiesc din San Francisco și pentru încercarea de a reconstrui World Trade Center, Daniel Libeskind vine la București pentru a vorbi nu numai de experiențele sale profesionale, ci și de viziunea sa asupra construcțiilor viitoare. Unele din cele mai valoroase anticipări ale sale sunt: "presiunea urbanizării va spori creativitatea omenirii" și că "locuința va fi o extensie a sinelui și va conține tot ce are nevoie o familie sau o persoana pentru a trăi fericit. Ideile fundamentale în arhitectură se vor reorienta pe persoana și nu pe ideologie."
Daniel Libeskind va primi de asemenea titlul de Honoris Causa într-o ceremonie amplă la care vor participa toți arhitecții, designerii și studenții prezenți la eveniment.

Mai multe informații despre ceilalți invitați la ROCAD 2013 sunt disponibile pe: www.rocad.org.ro

 
 

2 comentarii:

jorj
15 Apr 2013 - 04:51 pm

Muzeul este in Berlin din cate stim...nu in San Francisco, asta apropo de site de arhitectura ....

Adriana Magerusan
18 Apr 2013 - 10:58 am

Libeskind a facut un Muzeu Evreiesc și la San Francisco, chiar dacă nu la fel de celebru http://daniel-libeskind.com/projects/contemporary-jewish-museum