Programul cultural „de-a arhitectura”

Ordinul Arhitecţilor din România filiala Bucureşti a lansat sâmbătă, 9 iunie, în cadrul Anualei de Arhitectură Bucureşti 2012,  programul cultural "De-a Arhitectura, deschiderea şcolarilor către arhitectură şi mediu construit". Cu această ocazie copiii prezenţi au participat la un workshop cu tema "Cum modelăm un spaţiu urban". Imaginile pot fi văzute pe www.facebook.com/DeAArhitectura, mai jos vă prezentăm povestea primei machete.

A fost însă doar o variantă foarte scurtă a jocului “de-a arhitectura” , „ regulile” şi conţinutul „jocului” le puteţi găsi pe:  www.de-a-arhitectura.ro


Povestea primei machete

0copii a creat un mic "burg" medieval în care au făcut 3 piaţete care comunicau între ele. La primul spaţiu, pentru că avea forma mai alungită, a fost o negociere între a face o pista de alergat şi o pistă de biciclişti. A câştigat ideea cu pista de biciclişti care în capăt avea o clădire pe care puteai să te caţeri şi în final puteai ajunge la o piscina pe acoperiş. Era deci o zonă cu tematică sportivă, în care au simţit nevoia să pună foarte multă vegetaţie. Casele perimetrale adăposteau locuinţe.

Al doilea spaţiu era cel cu piaţa de legume şi fructe în mijloc şi magazine în spaţiile din clădirile perimetrale. Au amplasat maşinile la intrarea în zonă, şi au interzis accesul maşinilor în restul burgului.

La al treilea spaţiu copiii au simţit nevoia să facă un turn (au vrut un volum dominant) care ulterior a devenit biserică, iar zona din faţă lăcaş pentru măicuţe. Piaţa a fost mobilată cu băncuţe pentru slujbă şi multă vegetaţie, "ca să fie mai linişte".

De observat cum au făcut ferestrele volumelor: la zona de locuit au făcut ferestre mici (mai intime), la zona cu magazine au făcut ferestre mari (nu au mai apucat să decoreze şi vitrinele, deşi şi-ar fi dorit), iar la zona cu casele măicuţelor au făcut ferestre cu flori (rosii)...

Despre ce este cursul de-a arhitectura în oraşul meu?

Primul pas al acestui „joc” se numeşte De-a arhitectura în oraşul meu şi este o curriculă de educaţie de arhitectură şi mediu construit pentru disciplina opţională de la clasa a III-a sau a IV-a învăţământ primar. Este primul proiect al programului cultural, el va fi pilotat în anul şcolar viitor, 2012-2013, în câteva şcoli din Bucureşti, urmând ca din 2013-2014 să se deruleze ca materie opţională la decizia şcolii.

Scopul cursului este de a ajuta copii să înţelegă arhitectura şi mediul construit şi implicit  procesele complexe care le transformă locul în care trăiesc. Casa, şcoala, cartierul şi comunitatea lor îi formează, le dau un mesaj despre locul lor în lume şi le afectează calităţile fizice şi psihologice ale vieţii. Calitatea arhitecturii şi a mediului construit de mâine depinde de ei.


Care este structura didactică a cursului?

I. Observ + analizez

Sunt 5 paşi de explorare a mediului construit urban, descrişi în 5 caiete tematice.
Presupun expediţii în oraş şi activităţi în clasă, unde se introduc noţiunile noi prin analiza materialului adus din expediţii, prezentările îndrumătorilor şi jocuri.

II. Construiesc + prezint

Este partea de recapitulare şi aplicare creativă a noţiunilor învăţate anterior, constă într-un proiect comun al clasei ilustrat de o machetă, însoţită eventual de alte artefacte pe care le consideră convingătoare pentru prezentarea finală pe care o vor susţine în faţa unui public divers.

Cele 5 capitole abordate, în partea I, se referă la: scară şi proporţii, spaţiu şi materialitate, loc, oraş şi sustenabilitate. Cursul se dezvoltă de la mic la mare, de la scara copilului (scara umană), către elementele din imediata apropiere - cladirile şi spaţiile dintre ele, ajungând în final la ora, văzut ca un întreg, analizat din punct de vedere al amplasamentului, al functionalităţii, al imaginii şi al sustenabilităţii sale.


Invitatie

Îi invităm pe studenţii arhitecţi si arhitectii care doresc să ajute învăţătorii în procesul de predare să se înscrie la cursul de formare*, la adresa: office@de-a-arhitectura.ro.

*Cursul de formare va avea loc la inceputul lui septembrie, dureaza trei zile si este gratis. Data exacta va fi comunicata ulterior.
Cursul este organizat de OAR Bucuresti in parteneriat cu Facultatea de Pshihologie si Stiintele Educatiei.

Ordinul Arhitecţilor din România Filiala Bucureşti
Grupul de lucru “de-a arhitectura”
www.de-a-arhitectura.ro
www.facebook.com/DeAArhitectura

 
Etichete: copii, educație
 

1 comentariu:

Abhishek
15 Sep 2012 - 08:51 pm

Treburile astea se cunosc de multa vreme! E ieasrentnt ca de o vreme, toti desteptii sunt foarte excitati de lucrurile astea! E si mai ieasrentnt ce se va intimpla de aici incolo, desi, avand in vedere letargia politicienilor nostri, nu cred ca se va intimpla nimic!