Wienerberger a premiat cele mai bune proiecte pentru clădiri din cărămidă

Marele premiu a fost acordat unui proiect realizat din cărămidă produsă manual în Africa de Sud, un complex de clădiri dezvoltate într-un spațiu aflat în patrimoniul UNESCO.

Wienerberger, cel mai mare producător de cărămidă la nivel mondial, a organizat luna aceasta la Viena gala de premiere Brick Award 2012, concurs în cadrul căruia au fost premiate cele mai bune proiecte de arhitectură realizate din cărămidă. În concurs au fost alese să participe 50 de proiecte din 28 de țări, de pe cinci continente. Acestea au fost selectate din peste 300 de lucrări depuse.

Brick Award 2012 este cea de-a cincea ediție a celui mai important concurs de arhitectură din lume destinat clădirilor realizate din cărămidă. Câstigătorii au fost alesi de un juriu internațional format din arhitecții Plamen Bratkov (Bulgaria), Rudolf Finsterwalder (Germania), Hrvoje Hrabak (Croația), John Foldbjerg Lassen (Danemarca) și Zhang Lei (China).

„Am fost impresionați încă o dată de creativitatea extraordinară a acestor arhitecți participanți și de profesionalismul în construcții dovedit în folosirea cărămizii ca element de bază în aceste proiecte”, declară Heimo Scheuch, CEO Wienerberger. „Mulțumită acestor experți, cărămida primește și din partea publicului aprecierea pe care o merită”, a adăugat acesta.

Lucrarea care a primit cea mai importantă distincție, Mapungubwe Interpretation Centre, pavilion expozițional realizat din cărămidă produsă manual. Proiectul din Parcul Național Mapungubwe, Africa de Sud, a fost premiat și la categoria „Soluții speciale din cărămidă”. Arhitectul Peter Rich, Michael Ramage împreună cu John Ochsendorf și-au dorit să creeze aici un spațiu în care să poată fi expuse descoperirile arheologice din Parcul Național. Mapungubwe Cultural Landscape face parte din patrimoniul UNESCO din 2003.

La categoria „Case unifamiliale” premiul a fost acordat arhitectului Bart Lens pentru un proiect din Gaasbeek, Belgia, intitulat The Rabbit Hole. Lucrarea este o reinterpretare a unei ferme din cărămizi pe jumătate distrusă, spațiul rezultat fiind acum compus din două clădiri care găzduiesc atât o zonă rezidențială cât și un cabinet veterniar.

Bart Lens, The Rabbit Hole, Gaasbeek, Belgia

Premiul pentru „Clădiri rezidențiale” a fost obținut de un proiect destinat găzduirii bătrânilor. Azilul din Alcácer do Sal, Portugalia, creat de biroul Aires Mateus își dorește să demonstreze ca elemente precum funcționalitatea unei clădiri și faptul că aceasta este destinată unor proiecte sociale nu ar trebui să influențeze calitatea în arhitectură.

Aires Mateus, Azilul din Alcácer do Sal, Portugalia

Un alt proiect premiat în cadrul acestei ediții Brick Award este legat de organizarea Jocurilor Olimpice din Londra din 2012. Este vorba despre câștigătorii de la categoria „Clădiri nerezidențiale”, biroul scoțian de arhitectură NORD cu Primary Substation für 2012 Olympic Park, un imobil din cărămidă neagră cu destinația de stație electrică auxiliară. Din această clădire se va asigura distribuția de electricitate în cadrul Parcului Olimpic.

NORD, Primary Substation für 2012 Olympic Park, Londra

Pentru cel mai bun proiect de „Reconversie” a fost premiată o creație a arhitectului Pavol Paňák din Bratislava. În urma unor lucrări de renovare făcute în mod direct de către arhitect și care au durat 10 ani acesta a reușit să transforme un fost cuptor de cărămidă într-o plăcută zonă de refugiu.

Pavol Paňák, „Reconversie”, Bratislava

Wienerberger este cel mai mare producător de cărămidă la nivel mondial, dar și în România. Compania deține pe plan global 230 de fabrici în 30 de țări în care lucrează 12.000 de persoane. În România grupul deține trei unități destinate producției de cărămizi și este lider de piață.