‘ATELIERU’ DE LEMN - Concurs de idei cu detalii la vedere - rezultatele concursului

‘CONCURSUL DE IDEI  CU DETALII LA VEDERE’, desfășurat în perioada 16 august – 21septembrie 2012, și-a propus să identifice, în plan național, exemple de bună practică în valorificarea construcțiilor tradiționale din lemn, urmărind să readucă în discuție necesitatea angajării meșteșugurilor și artei în procesul de construire actual.
Lucrările selecționate vor fi expuse în cadrul expozițiilor - atelier ce vor avea loc la Timișoara (29,30 sept.2012) și Sibiu (P-ța Mare. 13,14 oct. 2012). În aceste locații se va monta un pavilion mobil, demontabil și repetitiv, suport și cadru expozițional pentru lucrările selecționate în urma acestei competiții. Expoziția se va transforma, prin demonstrații practice susținute de sculptori și meșteri populari, într-un eveniment interactiv în care publicul participă la execuția produsului de “arhitectură meșteșugită”.
Juriul a apreciat varietatea de propuneri, precum și interesul pentru tema de concurs, având participanți din toate colțurile țării, fapt ce ne certifică deschiderea față de revalorificarea patrimoniului arhitectural românesc. De asemenea, este de apreciat participarea atât a studenților arhitecți, cât și a arhitecților stagiari și, nu în ultimul rând, a unor arhitecți cu experiență în abordarea acestei teme.

Proiectul câștigător

Cod 7Z31AT - Beșliu Alexandru Cristian, Vasiliu Alexandru Ștefan

Juriul a apreciat în unanimitate calitățile proiectului desemnat câștigător ca fiind reprezentativ în intenția de revalorificare a patrimoniului arhitectural românesc. S-a apreciat alegerea de refuncționalizare a unei mori de vânt cu acoperiș mobil din Dobrogea prin diversificarea structurii funcționale adaptată la volumetria și spațialitatea interioară a unui obiect arhitectural tradițional.
Proiectul repune în valoare tema morilor de vânt ca și o alternativă cultural-arhitecturală la câmpurile eoliene din zona de est a țării.
S-a apreciat îmbinarea curajoasă a unui demers arhitectural coerent cu un limbaj sculptural definit de plasticitatea formelor propuse și, nu în ultimul rând, de revalorificare a unor elemente de simbolistică tradițională românească. Juriul a considerat unanim proiectul ca fiind câștigător, dar a considerat necesare unele racorduri fine la volumetrie, ce ar putea da mult mai multă valoare conceptului propus.

Proiectele nominalizate

Cod B1E1P2 - Burcoveanu Ioan Sebastian, Ene Sabrina, Petrea Sergiu Cătălin, Petrea Cristina

Casa Olarului s-a remarcat prin abilitatea de a recupera un spațiu vernacular în care olăritul ca și meștesug tradițional se acomodează necesităților societății contemporane. Fluxul apei care pune în mișcare moara se transmite în fluxul conceptual al unui spațiu contemporan. Abilitatea de a crea locuri interioare și siguranță în lucrul cu materialul a convins juriul de potențialul acestui proiect, alături de folosirea detaliului contemporan în relație cu tehnicile tradiționale oferite de meșteșugul lemnului.

Cod DCP135 - Alexandru Buftea, Damian Alexandru

Proiectul ne convinge prin povestea locului din jurul casei bunicilor, acolo unde relația interiorului și a exteriorului stă la baza conceptului ce pune în valoare o casă tradițională de pe Valea Mureșului.
Volumetria contemporană ce înfășoară casa tradițională oferă spații interesante punctate de-a lungul unui traseu ce pune mereu în valoare relația interiorului cu exteriorul, reflectând pe tot acest parcurs la tema prispei. Demersul curajos putea fi completat de o mai bună rezolvare a spațiului interior unde prezența prea puternică a detaliului contemporan îndepărtează plasticitatea lemnului din miezul casei tradiționale.

Cod N1A4E7 - Marian N. Oprișan, Denis Roman

Proiectul a fost remarcat ca intenție de lucru cu fondul construit existent în care intervine - peisajul înconjurător - prin remodelarea acestuia și prin realizarea unei bune tranziții între vernacular și contemporan. Lucrul cu terenul, rezolvarea relației dintre interior și exterior, detaliul de arhitectură și simplitatea limbajului contemporan sunt câteva date oferite de acest proiect pentru care a fost nominalizat.