Arhetipuri 2011 - faza a II-a - Proiectele câștigătoare

Concursul International Arhetipuri 2011 s-a desfășurat în perioada 15 iunie – 3 septembrie.  Cei peste 800 de participanți din Austria, Australia, Belgia, Brazilia, Chile, Elveția, Franța, Germania, Moldova, Olanda, România, Serbia și Spania au depus 121 de proiecte. Cea de-a doua ediție a concursului Arhetipuri și-a desemnat câștigătorii, iar gala de premiere a avut loc pe 3 septembrie, la Palatul Patriarhiei din București.

Câteva evenimente de excepție au marcat încheierea competiției. Conferința de arhitectură sustenabilă a inaugurat seria acestor manifestări. Aceasta s-a desfășurat  în data de 3 septembrie, începând cu ora 16:00, în sala Aula Magna a Palatului Patriarhiei și a avut ca protagoniști speakeri de calibru mondial: Robert Kronenburg (Marea Britanie), Jacques Allard (Belgia), Kai Uwe Bergmann (Danemarca) și Carlos Jimenez (Statele Unite). În prelegerile lor, vorbitorii au abordat subiecte actuale ale arhitecturii mondiale, au prezentat studii de caz din Europa, Asia și Statele Unite și au expus perspective inedite asupra sustenabilității în arhitectură.

Conferința a fost urmată de Gala de Premiere Arhetipuri 2011. Proiectele câștigătoare ale celei de-a doua ediții a concursului sunt:

Locul I – proiectul Vallum (autori Cristina Constantin si Cosmin Pavel) realizat pentru piata George Enescu din Bucuresti. Lucrarea a fost apreciată în unanimitate de către juriu pentru ideile arhitecturale de impact aflate în deplină concordanță cu cerințele concursului și pentru perspectivele inedite de utilizare a spațiului public.
Locul II - proiectul The Moon, realizat pentru Podul Calicilor din București (autori Cristina Barna și Sorin Diaconescu). Proiectul propune o soluție ingenioasă de conectare a doua zone din oras cu impact pe termen lung în viața comunității locale.
Locul III - proiectul Chair Bridge, realizat pentru Podul Calicilor din București (autori Sandra Maria Petrusca și Tudor Alexandru Gherman). Proiectul se remarcă prin invitația subtilă la contemplare, dar prin maniera jucăuță de valorificare a spațiului urban, care poate stimula interacțiunea membrilor comunității.
Premiul de popularitate – proiectul Liberum Libri, realizat pentru Râpa Galbenă din Iași (autori Filip Gavril și Vlad Ionuț Gorgan), lucrare care a obținut cele mai multe voturi online.
Premii speciale: proiectele Babel (autori Oana Cucoranu și Bogdan Tănase-Marinescu), destinat Pieței George Enescu din București și Roppe Bridge (Szende Szentesi și Andrei Nejur), realizat pentru Podul Calicilor, din capitală.

Concursul s-a încheiat printr-un closing party care a avut loc la Atelierul de producție din București, de la ora 22:00. Participanții, membrii juriului și organizatorii s-au delectat urmărind un vernisaj al proiectelor finaliste, concertul susținut de Norzeatic și Khidja și setul lui Charlie Dundeen.

Arhetipuri 2011 este un concurs internațional de arhitectură pentru spațiul public urban, din România.

Partener oficial: Raiffeisen Bank
Parteneri principali: Hewlett Packard, Cosmote, Apanova, Loteria Română şi Villeroy&Boch
Parteneri: Sika, Lafarge, Abzac, Ytong, Velux, Apolodor, Holver, Class Living, Audi, Rompetrol

Mai multe informații, imagini și comentarii despre proiectele câștigătoare ale acestei ediții ale concursului Arhetipuri se găsesc pe www.arhetipuri.ro.


Anonim of cors
12 Oct 2011 - 04:16 pm

clasic romanesc: primul aranjat, iar 2 si 3 super...

raluca
13 Nov 2011 - 12:13 pm

Eu as vrea sa ma pot intinde pe iarba in mijlocul Bucurestiului asa cum propune primul loc! Frumoase si solutiile de pe 2 si 3, Bucurestiul ar fi norocos daca s-ar face macar unul dintre ele.. felicitari!