Concurs Icoanei 2-8

Concurs de soluţii a fost organizat de Asociaţia Prietenii Şcolii Centrale, împreună cu Ordinul Arhitecţilor din România, Asociaţia Studenţilor Arhitecţi şi Urbanişti „Ion Mincu” şi Asociaţia pentru Protecţia şi Documentarea Patrimoniului din România (Pro_Do_Mo) și viza un teren situat pe strada Icoanei nr. 2-8, in imediata proximitate a “Şcolii Centrale de fete”, monument istoric de clasa A şi opera a Arh. Ion Mincu. Terenul de concurs, format din trei parcele distincte, se află în două Zone Construite Protejate şi în apropierea mai multor monumente istorice.

Juriul a luat în considerare dificultatea temei concursului, dar și interesul său major pentru găsirea unor soluții posibile de intervenție în centrul Bucureștiului, zonă cu valori culturale deosebite acumulate în decursul istoriei. Se regretă, totodată, numărul mic de proiecte predate cu toate că interesul public și profesional pentru subiectul în sine este unul mult mai mare.

Având în vedere ideea concursului exprimată prin întrebarea ,,Ce pui lângă Mincu?", concluzia jurizării este că sunt valabile mai multe tipuri de abordare cu condiția ca interevenția să răspundă criteriilor de evaluare în totalitatea lor. Au fost selectate pentru clasificarea finală, proiectele cu numerele de concurs 23, 27, 34. Ținând cont de faptul că niciunul dintre aceste proiecte nu a răspuns în mod convingător tuturor criteriilor de evaluare, dar fiecare dintre acestea are o serie de calități care merită scoase în evidență, juriul a hotărât acordarea a trei mențiuni cu argumentele mai jos mentionate.

Proiectul nr 23 Proiectul a fost remarcat datorită calității inserției în țesutul urban și a unui limbaj arhitectural contemporan. Mai puțin justificată a fost considerată aplicarea unui model spațial-funcțional rigid care a dus la o condiționare excesivă a soluției.

Proiectul nr 27 S-a remarcat printr-o interevenție urbană sensibilă și cu păstrarea caracterului tradițional al zonei. În același timp, limbajul arhitecural nu este adecvat unei inserții contemporane. Din punct de vedere al cerințelor de eficiență economică, soluția se află sub potențialul urbanistic(indicatori urbanistici).

Proiectul nr 34 Juriul a remarcat calitatea soluției prin rezolvarea funcțională, prin relația între elementele vechi și noi, prin calitatea limbajului arhitectural și a inserției. Juriul a considerat rezolvarea de colț exagerată formal și insuficient justificată funcțional.


Proiectul nr 23 este atribuit stud.arh. Laia MARTINEZ, stud.arh. Xavier LOZANO SEGARRA - Mențiune
Proiectul nr 27 este atribuit Autor: arh stagiar Mihai SULEA ,Coautori: Ruxandra SACALIS, Sabin PURICE - Mențiune
Proiectul nr 34 este atribuit arh. stagiar. Petru Mihnea DRĂGOIU, colabarator arh. Matei BOGOESCU - Retras din concurs

În timpul procedurilor de ridicare a anonimatului și verificarea proiectelor, s-au remarcat abateri regulamentare privind proiectul nr 34. Prin urmare, s-a hotărât retragerea acestui proiect din concurs și retragerea mențiunii acordate de catre juriu. Celor doua proiecte, nr 23 și nr 27, li se va acorda în parte o mențiune în valoare de 200 Euro.

Mai multe detalii sunt disponibile aici.


Costin
8 Jul 2011 - 09:57 am

Eu zic ca nu are rost sa mai faceti concursuri daca nu vreti sa dati premii.
Daca la un concurs de alergare vin numai supraponderali si alearga ca melcu' dar totusi trec linia de sosire sunt clasati in ordinea in care au terminat. Eu nu am vazut clasament care sa inceapa cu locul 4.

Irina Cajvaneanu
8 Jul 2011 - 01:22 pm

Felicitari autorilor proiectelor de mai sus.
Consider totusi ca, din respect pentru munca depusa, ar fi trebuit afisate toate proiectele participante.