International VELUX Awards 2010

La gala de decernare a premiilor International VELUX Award 2010, care a avut loc sâmbătă, 16 octombrie, în La Rochelle, Franța au fost acordate trei premii și opt mențiuni de onoare.

În urma jurizării, premiul I a revenit echipei de la Universitatea Hanyang din Seul, pentru proiectul „Constellation of light fields”. Proiectul oferă soluții pentru implemetarea unui element imaterial – lumina, în lumea materială a arhitecturii. „Constellation of light fields” tratează capacitatea de a valorifica lumina naturală în spațiul urban: „În prezent, felul în care folosim lumina este limitat de elemente fizice, precum pereții și acoperișurile. De aceea, neam propus să ‘eliberăm’ arhitectura de sub dominația acestor limitări de ordin material. Lumina reprezintă acel element architectural imaterial la care omul reacționează în mod direct, prin intermediul simțurilor. Îndepărtând elementele materiale din calea ei, lumina va crea diversitate într-un spațiu dat”, a declarat Park Young-Gook membru al echipei câștigătoare din care mai fac parte Dae Kim Hyun, Choi Jin Kyu,
și Kim III Won, studenți la Universitatea Hanyang din Seul.

Joe Wu, student de origine chineză de la Delft University of Technology din Olanda, a caștigat premiul a II-lea pentru proiectul său „Lightscape  between gaps”, care oferă o analiză a luminii naturale din Hong Kong, oraș cu dezvoltare urbană pe verticală. 

Joe Wu imparte premiul a II-lea cu Ma Xin, Wang Rui și Yang Meng de la Architecture School of Tianjin University din China. Proiectul lor,  Condensation of variational sunlight influences”, analizează legătura dintre lumina soarelui și comportamentul uman în mediul urban.

Pe lângă cei trei caștigători, juriul a mai acordat opt mențiuni de onoare pentru studenți din șase țări: Olanda (Delft University of Technology - Delft), Lituania (Vilnius Gediminas Technical University - Vilnius), China (Anhui University of Science & Technology – Beijing, School of Architecture, Tsinghua University – Beijing, Tongji University – Shanghai), SUA (Parsons New School for Design - NY), Elveția (Eidgenössische Technische Hochschule - Zürich), Canada (University of Waterloo School of Architecture – Cambridge).

Cele 673 de proiecte de la 280 școli de arhitectură din 55 de țări cuprind o varietate de interpretări ale temei generale, „Light of Tomorrow”. Printre cei ce au realizat proiecte în care au valorificat lumina naturală s-au numărat și studenții români, cu 30 de lucrări înscrise în concurs.

Toate proiectele înregistrate în competiție pot fi vizionate pe iva.velux.com, iar cele câștigătoare vor fi publicate în Anuarul dedicat concursului. Realizat in cooperare cu Uniunea Internațională a Arhitecților (UIA) și Asociația Europeana a Școlilor de Arhitectură (EAAE), International VELUX Award este un concurs internațional adresat studenților, organizat o data la doi ani, ce propune implicarea activă a acestora în proiecte sustenabile de arhitectură.


 
 
 

3 comentarii:

Inclinatie spre lumina
13 Dec 2011 - 10:48 am

http://issuu.com/daylighting

Cataloagele editiilor anterioare ale concursului
2006|2008|2010 pot fi vizualizate online

arhiprofesor
23 May 2012 - 07:18 am

Este excelent faptul ca ati publicat proiectele. Atat cele romanesti - in felul asta studentii nostri pot sa-si compare lucrarile - dar mai ales cele premiate. Cred ca nu numai studentii romani care au participat dar toti ceilalti ar trebui sa parcurga atent proiectele castigatigatoare si sa inteleaga nu numai solutiile dar mai ales modul in care ele sunt sustinute grafic si prin explicatii. Tipul asta de sustinere se face la noi abia la proiectul de diploma si din pacate fara prea mare aplomb. Se pare ca asa cum rusii erau abonati, inainte de 1989, la premiile concursurilor studentesti, acum asiaticii, mai ales cei din China au monopolizat listele de premiere. O fi o problema numai de statistica (la cateva miliarde de locuitori sansele sunt mai mari) sau avem de-a face cu o mai serioasa abordare a problematicii arhitecturii inca de pe bancile scolilor de arhitectura ?! Cred ca in atmosfera dominata de problemele generate de criza economica scolile de arhitectura de la noi tind sa se orienteze spre elemente practice, punand mai putin accentul pe partea teoretica - ma refer desigur la cum se popvesteste ceea ce se gandeste. Ar fi grav sa rezumam invatamantul de arhitectura la deprinderea unui mestesug si sa-i amputam sansa de a aborda arhitectura ca arta si filosofie a edificarii.

Inclinatie spre lumina
22 Jun 2012 - 12:35 pm

Concursul IVA 2012 s-a incheiat
986 proiecte din 59 de tari
Asteptam cu nerabdare intensa ceremonia de premiere din octombrie!!! :)

During the past two days, the jury has reviewed a selection of 986 submitted projects. By the end of the day on Tuesday they agreed on the winners and honorable mentions that will be announced and celebrated in October.

The winners will be informed!
http://www.facebook.com/internationalveluxaward