Standul României la Târgul Intenaţional de Carte LIBER


06.10.2011
Numele complet al proiectului: Standul României - ţară invitată la Târgul Intenaţional de Carte LIBER 2011 Madrid
Tipul proiectului: proiect executat
Autor: PRODID
Localitate: Madrid
Echipa de proiectare: Şerban STURDZA, Pierre Bortnowski
Alți colaboratori: PRISPA - Pierre Bortnowski, Adrian Bucică, Cătălin Găuloiu, Adrian Pop şi Octav Timu
Client: Institutul Cultural Român
Anul proiectării: 2011
Anul execuției/finalizării: 2011
Fotograf: Şerban Bonciocat, Şerban Sturdza

cu viteză şi inteligenţă

Limbajul formal este minimal şi se folosesc materiale bune, naturale, nepretenţioase. Modul constructiv generator VST 2002 (autor Şerban Sturdza) asigură flexibilitatea compoziţională de ansamblu.

Iată o coeziune complexă care, spre satisfacţia tuturor, s-a bucurat de succes. Horia-Roman Patapievici aprecia că de această dată "ca la noi  la nimenea" a fost într-un sens bun. Standul României a fost aplaudat de către toţi vizitatorii pentru eficienţă, inventivitate, exuberanţă.

După încheierea târgului, instalaţia va fi refolosită pentru evenimente culturale (teatru, expoziţii, etc) în câteva sate din România.

Ideea lui Pierre Bortnowski, arhitect stagiar la biroul de arhitectură PRODID, s-a verificat după câştigarea concursului organizat de Institutul Cultural  Român: "cartea care zboară" a fost pusă în practică, ieşind complet din practica expunerii tradiţionale a unui stand pentru carte, şi a generat un contrast vizual maxim faţă de contextul învecinat (carte pe raft, sute şi sute de metri liniari). Spaţiul foarte generos al standului românesc şi atmosfera lui în centrul greutate a halei de expunere a favorizat percepţia generală ca piaţă urbană, spaţiu public de întâlnire.

Sâmburele compoziţional - pavilionul de informare - a fost un prototip al casei PRISPA, cu care România va participa în 2012 la competiţia Solar Decathlon Europe. O parte a echipei PRISPA a asigurat montajul pavilionului, completând astfel întreg experimentul.

 

 

1 comentariu:

R.B.
7 Oct 2011 - 03:06 pm

Standul României - un proiect de...10 cu felicitari! Intr-adevar, eficienta, inventivitate, exuberanta, dar si spirit de echipa,daruire,incredere. "Cartea care zboară" - o idee extraordinara - a prins viata datorita echipei minunate pe care o formati. Felicitari, domnilor Şerban STURDZA, Pierre Bortnowski, Mircea-Adrian Bucică, Adrian Pop, Cătălin Găuloiu şi Octav Timu.
Va multumim! Deschideti Romaniei ferestre curate spre lume. Avem nevoie de asta.