Casa V


17.01.2011
Tipul proiectului: proiect în curs de execuție
Autor: MCUB
Localitate: Cluj-Napoca
Echipa de proiectare: Mircea MUNTEANU, Voicu BOZAC,
Proiectant general: SC MCUB SRL
Proiectant structură: Mihai Oltean, Adrian Tutaș (SC Top Proiect SRL)
Proiectant instalații: Kiss Kristian, Florin Popa (SC Instal Utilities SRL)
Client: persoană privată
Anul proiectării: 2006
Suprafața construită: 162 mp
Suprafața desfășurată: 377 mp
Suprafața utilă: 331 mp
Fotograf: MCUB

Amplasată într-una din zonele de expansiune cvasi-necontrolate ale orașului, dar beneficiind de vecinătatea plăcută a pădurii, casa V își propunea să fie o casă pasivă. Atât de pasivă cât permitea bugetul și condiționările tehnologice locale.

Eficiența energetică este integrată în toți parametri proiectului: de la amplasarea pe teren (determinată de studiul de însorire), la conformarea spațială internă (perimetru compact, spații de locuit orientate spre sud, sere și loggia integrate într-o fațadă sudică dublă, conformare spațială pe verticală favorizând ventilația naturală) și nu în ultimul rând, în detaliu (pereți dubli hiper-izolați, volume cu rol de masă termică în relație cu serele, parasolare orizontale ce reduc radiația solară doar vara, încălzire centrală și preparare apă caldă cu baterii solare integrate în fațada sudică).

Toate aceste aspecte tehnice nu ajung însă să domine locuința, ci sunt subordonate discret arhitecturii sale surpinzător de simple, dar în același timp foarte tactile și bogate în experiențe spațiale inedite.