EXTENSION


25.01.2011
Tipul proiectului: proiect executat
Autor: PARASITE STUDIO
Localitate: Timișoara
Echipa de proiectare: Claudiu TOMA, Maja BÂLDEA, WENCZEL Attila,
Proiectant general: PARASITE STUDIO
Proiectant structură: ing. Vasile TUNDREA
Antreprenor general: regie proprie
Client: fam. Zeriu
Anul proiectării: 2008
Anul execuției/finalizării: 2009
Suprafața construită: 130 mp
Suprafața desfășurată: 130 mp
Suprafața utilă: 100 mp
Fotograf: WENCZEL Attila

Acest proiect reprezintă extinderea unei case cu un modul cuprinzând living, sufragerie şi bucătărie. Parcela pe care se realizează extinderea cuprinde două case construite anterior în anii 70, dintre care una este amplasată la frontul stradal şi una în spatele curţii. Casele sunt locuite de două generaţii distincte, tinerii locuind către stradă, iar bătrânii către spatele lotului. Configuraţia arhitecturii existente reflectă o dezvoltare secvenţială în etape succesive.

Construcţia nouă este inserată între cele două obiecte preexistente, comunicând direct cu casa tinerilor şi alipit de ambele. Volumul este generat de direcţiile de mişcare specifice parcelei şi de direcţia de iluminare naturală. Volumul nou nu preia nici un element din obiectele existente pe lot, el reprezentând o inserţie total detaşată.

Spaţiul interior este deschis pe trei direcţii – către sud şi către nord cu goluri ample şi către vest printr-o terasă. Accesul preia poziţionarea accesului anterior în casă. Volumul este configurat ca un conţinător unic în care sufrageria, bucătăria şi livingul comunică direct. Singurul obiect masiv din spaţiul general este pultul de bucătărie care funcţionează ca separator spaţial.

La finisaje s-au folosit si materiale naturale, respectiv placaj de piatră pentru soclul şi pe unul din peretii interiori.