Casa cu turn


28.01.2011
Tipul proiectului: proiect executat
Autor: TEKTUM
Localitate: Feleac
Echipa de proiectare: TÓTHFALUSI Gábor, TULOGDY László György, arh. stag. Țudic Daniel
Proiectant general: SC Tektum Arhitectură & Artă SRL
Proiectant structură: Mihai Oltean, Adrian Tutaș (SC Top Proiect SRL)
Proiectant instalații: Aurelian Marian, Paul Biriș (SC GradInstal SRL)
Anul proiectării: 2006
Anul execuției/finalizării: 2009
Suprafața construită: 178 mp
Fotograf: Andrei NEAMŢU

Amplasat în satul Feleac, la nici 10 km de localitatea Cluj Napoca, peisajul în care este amplasată clădirea poate fi catalogat ca unul tipic podişului transilvănean. Terenul se află într-o poziţie privilegiată având o panoramă excelentă asupra văii Someşului mic, spre Cheile Turzii  şi spre Munţii Apuseni.

Casa este formată din două volume: “Turnul de observaţie ” şi volumul casei, ambele caracterizate prin masivitatea zidurilor din piatră. Exteriorul ei iţi vorbeşte despre locul în care se află, fiind o reinterpretare a limbajului tradițional transilvan. Dimensiunea masivă a zidurilor este în contrast cu căldura materialelor folosite: piatră, lemn, tiglă.

Accesul se realizează prin spaţii de trecere, terase acoperite, delimitate de volumul principal prin tratarea diferită la nivel de finisaje. Acestea servesc şi ca protecţie, zona Feleacului având un microclimat montan cu vânturi foarte puternice.

Spaţiul interior este organizat pe 4 niveluri. Subsolul adăposteşte funcţiunile tehnice precum şi o cramă aflată într-o încăpere boltită realizată din cărămidă. Parterul cuprinde zonele de zi ale casei – livingul, locul de luat masa și bucătăria. Camera de zi are o orientare estică oferind o panoramă superbă spre dealurile din împrejurimi. Primul nivel al mansardei este destinat zonei de noapte.

Cea mai spectaculoasă încăpere este, însă, camera de observare de la nivelul al doilea al mansardei care exploatează la maxim lumina naturală având și cea mai impresionantă privelişte, în zilele foarte senine zărindu-se munţii Rodnei aflaţi la 80 km depărtare.