Casa din pădure S.


30.01.2011
Numele complet al proiectului: Casa din pădure S.
Tipul proiectului: proiect în curs de execuție
Autor: PRODID
Localitate: Băneasa
Echipa de proiectare: Şerban STURDZA, Lucian CORDUNEANU
Proiectant general: SC PRODID SRL
Proiectant structură: Adrian STĂNESCU
Proiectant instalații: Eugen MANDRIC, Ioana ZISSU, Alexandra SEICULESCU
Client: familia S.
Anul proiectării: 2003
Anul execuției/finalizării: 2010
Suprafața construită: 993 mp
Suprafața desfășurată: 1710 mp
Fotograf: Andrei MĂRGULESCU, Şerban STURDZA, Lucian CORDUNEANU

Cum să locuiești o pădure de șes? Și cum să te accepte ea pe termen lung? Cam aceasta a devenit problema proiectului, atunci când familia profesorului Sota a hotărât să ne încredințeze proiectul. Caracteristica principală a locului este calitatea specială a luminii filtrată întotdeauna de coroanele copacilor cu frunze de dimensiuni mici. Apoi vântul printre crengi care generează o liniște specială. Apoi tot ce se întamplă la nivelul ierbii și piciorului, gâze, plante care își schimbă înfățișarea, o anumită umiditate. Aici există mister.

Am fragmentat construcția în câteva grupuri de camere totdeauna articulate de spațiul pădurii omniprezente. Aşa apare o serie de curţi interioare deschise pe o latură, unde celelalte trei laturi personalizează diferitele spații exterioare în relație cu încăperile de locuit. Textura materialelor folosite și ritmul elementelor (de exemplu căpriorii acoperișului sau asizele zidurilor din piatră) generează prin țesere cu ramurile copacilor și frunzișul un peisaj care freamătă continuu.

În fond casa dispare. Ea se manifestă acolo unde vor fi oamenii prezenți cu obiceiurile lor.

 

 

3 comentarii:

horatiu racasan
31 Jan 2011 - 12:41 pm

bravo. interesanta - din punctul de vedere al adecvarii- comparatia cu interventia deconstructivista a colegului din Baia Mare. In acest sens n-ar strica si cateva imagini cu ea( casa) - locuita de oameni cu obiceiurile lor.

adrian.pop
31 Jan 2011 - 05:43 pm

peste câţiva ani poate, că încă nu e chiar gata casa

Anonymous
2 Feb 2011 - 07:04 pm

deconstructivismul este critic fata de volum, in esenta il de-construieste pentru al recompune! nu prea vad elementul critic la "colegul din baia mare", cutiutele acelea nu reusesc sa de-construiasca volumul primar. iti propun sa il plasam deci la capitolul postmodernism romanesc (citate istorice moderniste si deconstructiviste puse impreuna).