Serie mobilier Cupru


01.02.2011
Numele complet al proiectului: Serie mobilier Cupru
Tipul proiectului: proiect executat
Autor: PRODID
Localitate: Bucureşti
Echipa de proiectare: Şerban STURDZA, Francina PALADE

16 decembrie 1989, Timişoara

Urmăresc “revoluţia în direct” la TV. Nu pot folosi nici un scaun. Stau culcat. Se trage, aşa că e mai prudent să nu depaşeşti înălţimea parapetului de la ferestră.

2 august 1990

Toată România urmăreşte la TV imagini extreme cu Saddam, cu trupe americane. A început Războiul din Golf. Alt continent. Poţi sta aşezat. Cum?

Desenez rapid o structură minimală şi solidă din ţeavă de oţel. Folosesc fitting-uri de instalaţii  de 1/2” şi o tapiţerie din pânză militară cusută cu tighel dublu. Husa este demontabilă, cu model de camuflaj la alegere, şi are ambele laterale cu buzunare. La dreapta caiet de însemnări, ziar, loc pentru pixuri, ţigări. La stânga locul pentru brichetă, şi buzunarul dublu şi adânc pentru sticle de bere.

Stand în scaunul Saddam poţi participa eficient şi în deplină siguranţă la razboi. Ei își verifică armamentul de ultimă oră, eu ergonomia scaunului.

1992

Razboiul a rămas, Saddam este greoi și dificil de deplasat pe timp de pace. Căutăm altceva: ţeavă de cupru de 3/4", material nobil, uşor.

Avantaje:

  • Lucrez cu elemente standardizate, precise, şi cu montatori semi-calificaţi
  • Faci gimnastică mentală combinatorie într-un câmp superdemocratic; imaginez trasee pentru fluide

1993 – 1994

Apar studiile pentru bateria de scaune radiante cu agent termic circulant – WARM 1993 – şi varianta „bistro” racordată la dozatorul de bere. Impreună cu arhitect Francina Palade experimentăm zeci de variante: scaune, mese, lămpi, rafturi.

2007

Apare masa pliantă cu variantele J, M, S.

2008

Seria de scaune pliante de elită din elemente sertizate din cupru şi îmbrăcăminte din piele de toval (autor pielărie: designer Matei Corvin).

2009

Librăria Cărtureşti comandă 2 tipuri de scaune pentru cafenea:

  • Lolly - fandează activ
  • Piranda - îşi oferă un braţ pentru agăţat sacoşa.

Piranda îmbătrâneşte cu o oarecare distincţie. Braţele laterale strălucesc, mângâiate continu de clienţi, în timp de restul structurii de cupru capată patina caracteristică și își estompează prezența.

2011

Continuăm...

arh. Şerban Sturdza

 

 

1 comentariu:

Anonymous
10 Feb 2011 - 01:06 am

parca ultimele doua ar merge cu un bec normal:D