Casa Marcov


27.03.2012
Tipul proiectului: proiect executat
Autor: PRODID
Localitate: Bucureşti
Echipa de proiectare: Şerban STURDZA, Andreea HANGIU
Proiectant structură: Andrei MASLAEV
Proiectant instalații: Eugen MANDRIC (încălzire, ventilație, aer condiționat), Mihai BERBECARU (instalații sanitare), Alexandra SEICULESCU (instalații electrice)
Anul proiectării: 2000
Suprafața construită: 225 mp
Suprafața desfășurată: 463 mp
Fotograf: Andrei Mărgulescu

Acest proiect îndrăzneț a apărut ca o reacție la modul haotic în care spațiul este folosit în cartierul Iancu Nicolae din nordul Bucureștiului. Parcela în suprafață de 1.000 mp oferă posibilitatea organizării a șase grădini în preajma casei, fiecare cu forme și funcții diferite. Casa propriu-zisă le articulează între ele. Traversând spațiul, apar mai multe surprize: nu descoperi întregul dintr-o dată, ci treptat, pas cu pas; există porțiuni de grădini în pantă, luminate de soare. Există chiar o grădină la primul nivel, un posibil spațiu de locuit. Zona de dormitoare este în întregime ascunsă sub acoperișul traversat de un „oculus” central, care permite accesul în interior al unei lumini puternice de zenit.

Acoperișul are un rol important în compoziția peisajului. Conturul acoperișului este bordat cu țepușe care filtrează lumina și care introduc zone de umbră și lumină asemănătoare celor date de frunzișul copacilor. Când plouă, apa curge din vârful fiecărei țepușe și acoperișul devine un fel de fântână arteziană cu jeturi curbe de apă care continuă forma aerodinamică a țepușelor. Unde anume se termină acoperișul și unde începe propriu-zis lumea înconjurătoare naturală? Ploaia șterge granițele între cele două teritorii. Apare o zonă de tranziție dilatată.

Am încercat să ne poziționăm „altfel” în raport cu ce se află în afara zonei arhitecturale.

 

 

1 comentariu:

marius daniliuc
4 Apr 2012 - 08:11 pm

-perfecta unitate stilistica
-subtil echilibru compozitional
-inalt rafinament al detaliilor
= capodopera.