Laborator


06.04.2012
Tipul proiectului: proiect executat
Localitate: Bucureşti
Echipa de proiectare: Corvin CRISTIAN,
Anul execuției/finalizării: 2011
Fotograf: Corvin Cristian

Laborator este un cocktail bar amplasat în centrul istoric al Bucureștiului, gândit sub forma unui laborator de chimie și care se bazează pe ideea unui amestec formal inedit. La nivel spațial, mobilierul de farmacie întâlnește parchetul recuperat de la o casă demolată, în vreme ce țevile de ventilație și faianța provenite de la o tipografie întâlnesc pardoseala dalată a unei farmacii. La nivelul elementelor de decor, lămpile au fost special realizate din țevi ale unor instalații dezafectate,  canapelele sunt făcute la comandă și imprimă spațiului aerul unui dining american, iar elemente disparate cum sunt sticluțele sau microscopul punctează discret un aer totuși aparte.

Laborator are puține corespondente printre celelalte lucrări semnate de Corvin Cristian. Chiar dacă atenția pentru detaliu și specificitatea poveștii acestui spațiu nu lipsesc, chiar dacă grija cu care sunt integrate acestea trădează aceeași finețe caracteristică, „laboratorul” se aseamănă mai puțin unor proiecte cum ar fi Papiota sau Lacrimi și Sfinți, apropiindu-se însă de primul proiect pe care Corvin Cristian îl realiza în 2002 – clubul Nemo. În ambele proiecte, povestea e dublată de o atmosferă specifică și aparte, care parcă nu aparține locului, de o anume „densitate” a spațiului dată, este adevărat, și de subiectul pe care arhitectul îl abordează.

Mobilierul masiv de lemn intră într-un dialog subtil și totodată elegant cu barul faianțat, țevile de ventilație cadrează perfect spațiul, iar detaliul reclamelor din anii ’20 pare a insufla o dată în plus aerul unei povești desprinsă de acest spațiu, care altfel nu trădează aproape nimic din subtilitatea discursului care i-a fost oferit (merită menționat și faptul că scaunele au fost păstrate de client și nu fac parte din amenajarea gândită).

Dacă în majoritatea lucrărilor lui Corvin Cristian, indiferent de povestea pe care o spun, acestea par a degaja un aer deschis, o căldură și un joc al luminii, o anume bucurie a felului în care poveștile prind viață, Laboratorul – ca și Nemo însă într-un alt sens – oferă o aură de mister ambientului și trezește parcă neliniștea pe care o suscită orice experiment.

Text: Sabin Borș

 

 

1 comentariu:

Tamas Sisak
24 Apr 2012 - 10:47 pm

Tare ma mir ca nu se inghesuie aici lumea cu laudele. Sincere felicitari pentru aceste proiecte, pentru savoarea si prospetimea detaliilor.