Loop!


24.05.2012
Numele complet al proiectului: Almere, Olanda - Concursul Europan 9
Tipul proiectului: concurs
Autor: SHIFT A+U
Localitate: Almere (Olanda)
Echipa de proiectare: Oana RADES, Harm TIMMERMANS
Client: Primăria Almere
Anul proiectării: 2007

SITE-UL şi PROVOCĂRILE
Site-ul constă într-o fâşie de pădure ce marginește lacul, la capătul unui viitor bulevard. Acesta are un potenţial enorm de a oferi un profil propriu de cartier de locuinţe. În opinia noastră, principala provocare este de a exploata acest potenţial și, în acelaşi timp, de a deschide zona pentru utilizarea de loisir şi de a crea un capăt potrivit bulevardului public. Răspunsul evident în forma încă unei   clădiri înalte iconice este de evitat.

locuirea facilitează spaţiul public: cadrul
Prin intervenţie propunem o clădire de locuinţe colective cadru care împresoară toate elementele caracteristice ale peisajului din site printr-un unic şi acelaşi gest. Peste cadru se crează o promenadă publică: pietonal. În acest fel, dezvoltarea de locuinţe, nu numai că lasă loc spaţiului public, chiar îl facilitează.

BOULEVARD RELAŢIA - PROMENADA
Promenada plasată peste clădire permite publicului să vadă lacul şi pădurea într-un circuit în buclă. Aceasta generează mai degrabă o continuare a bulevardului, decât un capăt al lui, evitând ca bulevard să se înfunde. Prin spargerea orientării unice a bulevardului spre apă, se oferă o experiență mai completă a peisajului.

SUB PROMENADĂ
Dorința a fost de a reduce la minimum impactul clădiri de locuinţe asupra pădurii, în scopul de a crea senzația unei păduri neîntrerupte sub clădire. Prin urmare, profilul liftat al cadrului este conceput în aşa fel încât să găzduiască nu doar apartamentele, dar în acelaşi timp, să integreze accesul auto şi parcările pentru locuitori.

TREEHUGGER
De la dig, cadru se înclină în sus spre pădure şi în jos spre apă. Prin ridicarea cadrului în pădure se crează o suprafaţă continuă de loisir. Cadrul devine un inel în jurul copacilor şi apartamentele sunt situate literalmente în copaci. În punctul cel mai înalt promenada oferă o vedere spectaculoasă asupra pădurii şi a lac.

PROGRAM, ANIMAREA BUCLEI
În scopul de a seduce oamenii, pentru a face plimbare de un kilometru a unei bucle complete, două programe ancoră sunt introduse pe laturile scurte ale promenadei: o plajă anexată unui bazin de înot deasupra lacului şi un restaurant deasupra pădurii. În colţurile de est ale cadrului, spaţiul este rezervat pentru programe cum ar fi un centru de îngrijire de zi. În centrul cadrului, la capătul bulevardului se crează o piață. Aici se găseşte un hotel cu o grandcafé la parterul său.

CASE ÎN COPAC PLUTIND LIBERE
Conceptul de case în copac plutind libere în zona de intervenţie este derivată din aceeaşi dorință de a maximiza utilizarea publică a pădurilor prin minimizarea utilizării private cu locuinţe pe teren. De la limita de estși până la lac, pădurea este complet accesibilă publicului. Casele în copaci plutesc deasupra, legate printr-ul coridor comun pentru a minimiza accesele verticale. Ele formează mini-comunităţi printre copaci.


ALMERE CREAZĂ CARACTER ȘI NU SUBURBII GENERICE
Almere va construi 50.000 de case în următorul deceniu. Acest lucru poate deveni un coşmar suburban. Propunerea noastră formulează un răspuns în formă unor noi tipologii de locuinţe în relație cu spaţiul public, bazate pe caracteristicile site-ului.