De Mounterij


11.06.2012
Numele complet al proiectului: Conversia unei foste fabrici de bere din centrul orașului Leuven în șase locuințe înșiruite, șase lofts și șase case cu curte
Tipul proiectului: proiect executat
Autor: BOGDAN & VAN BROECK ARCHITECTS
Localitate: Leuven - Belgia
Echipa de proiectare: VBMarchitects cu Leo Van Broeck ca founding partner [design] și BOGDAN & VAN BROECK ARCHITECTS [execuție]; Echipa: K. Burssens, M. Steel Lebre, L. Stellamans
Proiectant structură: Arcade llc
Anul proiectării: 2003
Anul execuției/finalizării: 2010
Suprafața desfășurată: 3 995 mp
Valoarea investiției: 3 550 000 euro fără TVA și taxe
Fotograf: Toon GROBET, BOGDAN & VAN BROECK ARCHITECTS

* Premii: Nominalizat pentru Premiul Mies van der Rohe în 2011, Medalia Preşedintelui Uniunii Arhitecţilor din România Bienala de Arhitectură din București 2010.

Situl - o fosta fabrica de bere și slădărie -  se află în miezul unui cvartal urban, aproape de centrul oraşului Leuven. Acesta este împărţit în trei zone: fostele grajduri (transformate în case înșiruite), slădăria (transformat în lofts), şi o bucată de teren gol în spate, care a primit șase case cu curte, lângă râu Dijle.

Acest sit ar fi putut fi dezvoltat și densificat doar prin diversificarea tipologiilor standardizate pe bază de cercetare prin design. Provocarea a fost de a face acest lucru menţinând în acelaşi timp aspectul istoric al patrimoniului industrial şi evitănd posibilele conflicte de intimitate ale miezului de cvartal.

Casele înșiruite din fostele grajduri fiind adiacente la parcelele vecine, primesc lumină naturală doar dintr-o parte, ceea ce duce la o dezvoltare a lor într-o tipologie specifică.

Slădăria avea înălţimi de nivel de numai 1,80 m. În scopul de a menţine lizibile straturile istorice ale acestei clădiri  ferestrele vechi au fost umplute cu o zidărie de cărămidă diferită și au fost tăiate ferestre noi, corespunzătoare  noii înălţimi de nivel. În acest fell faţadele deveni un palimpsest, ce exprimă succesiunea de straturi istorice ale clădirii. Ferestrele sunt înfundate față de planul faţadei pentru a evita conflictele de intimitate

Fosta suprafață minerală din spatele parcelei  este prinsă între case mici înșiruite şi curțile lor în vest, râul Dijle de-a lungul zidului oraşului medieval în est şi marea clădire a slădăriei  în nord. Cele două case cu curte obținute sunt rezultatul unei ecuaţii complexe stabilite pentru a se adapta la condiţiile contextului şi pentru a combina intimitatea cu luminarea naturală și densitatea cu accesibilitatea.

Proiectarea s-a axat pe citirea condiţiile contextului, ca şi cum acestea ar fi un complex cod ADN, soluţia a fost găsită printr-o reformulare adecvată a întrebării. Micro—chirurgia arhitecturală a fost folosită pentru a injecta o nouă viaţă în rămășițele industriei locale a berii şi pentru a transforma acest brownfield poluat într-o zonă cu locuire de calitate ridicată.