Transformarea unui maidan din Rahova


27.09.2012
Numele complet al proiectului: Transformarea unui maidan din Rahova în spatiu public comunitar
Tipul proiectului: studiu
Localitate: Bucureşti
Echipa de proiectare: Mihai DUȚESCU,
Anul proiectării: 2008

*Propunerea faceparte din proiectul "Idei mici pentru un oraș mare"

Contextul politico-administrativ

Rahova este cel mai dens cartier din Bucureşti, fiind şi unul dintre ultimele construite sub dictatura comunist , iar în urma alegerilor din iunie 2008 va fi administrat în continuare tot de Marian Vanghelie, aflat la al 3-lea mandat consecutiv la Primǎria Sectorului 5.

În afarǎ de vopsirea blescǎitǎ şi în culori carioca a unor faţade de blocuri dinspre Calea Rahovei (în ultima lunǎ a primului sǎu mandat), respectiv asfaltarea strǎzilor dintre blocuri, montarea câtorva coşuri de gunoi, garduri şi bǎnci imprimate cu Primǎria Sectorului 5 în faţa scǎrii blocurilor (toate în ultimele douǎ sǎptǎmâni ale celui de-al doilea mandat), Marian Vanghelie nu pare sǎ fi fǎcut nimic semnificativ pentru acest cartier, în cei 8 ani de administrare a sa.

Contextul urbanistic

Cu toate acestea, şi parcǎ în ciuda sǎrǎciei populaţiei care locuieşte aici, efervescenţa din Rahova încǎ mai aminteşte de mahalaua demolatǎ în anii ’80. Din aceasta au mai rezistat, ici-colo, câteva case. În acelaşi timp, zonele rǎmase neocupate / neconstruite, adicǎ maidanele situate la limita dintre ţestul urban al mahalalei şi zona de blocuri, reprezintǎ singurul potenţial real de organizare a unor spaţii publice. Asta într-un cartier extrem de dens, dupǎ cum spuneam, şi cu o populaţie pestriţǎ, dar care are şi destul de mult timp liber – posibil de petrecut la o bârfǎ, o bere, o tablǎ, sau la o ţigarǎ cu vecinii.

De altfel, în zonǎ au apǎrut mici activitǎţi cu caracter public: un chioşc cu „de toate”, unde se poate bea o bere stând pe un scaun cu trei picioare, sau pe o ladǎ, şi se poate asculta o manea împreunǎ cu patronul (un nene jovial, rapidist etc). Mai este o cârciumǎ, cu o terasǎ construitǎ probabil ilegal şi, în sfârşit – cel mai important – patiseria din colţ, unde se strâng baieţii şi fetele de pe zonǎ, manâncǎ seminţe, beau bere şi stau la taclale pânǎ noaptea târziu. Trebuie spus, fǎrǎ niciun fel de ironie, cǎ lumea în acest cartier este foarte veselǎ şi totuşi liniştitǎ; nu existǎ conflicte, bǎtai în stradǎ, curse de maşini, droguri etc. Dimpotrivǎ, existǎ un soi de spirit colectiv gospodǎresc, comunitar, însǎ extrem de necizelat şi ineficient, şi care – pe undeva – are un vag ecou comunist.

Propunerea

Prin conceptul pe care-l prezentǎm aici, dorim accentuarea acestei urbanitǎţi periferice, a vitalitǎţii sale: organizarea cu mijloace minime a puţinului spaţiu rezidual (cca. 2500 mp), optimizarea parcǎrilor (slavǎ Domnului, tot datoritǎ sǎrǎciei, nu toate familiile din Rahova îşi permit o maşinǎ), plantarea de copaci şi sistematizarea maidanului, încercând transformarea sa într-un fel de rǎscruce pentru circulaţiile pietonale din zonǎ. Cârciuma existentǎ va fi pǎstratǎ, dupǎ cum şi toate celelalte mici activitǎţi de coagulare socialǎ.

Pe scurt, o propunere absolut banalǎ, dezarmant de pragmaticǎ şi, în acelaşi timp, un concept valabil pentru miile de situaţii (peri)urbane similare, din alte cartiere sau oraşe.

 

 

2 comentarii:

un urbanist
27 Sep 2012 - 02:40 pm

Propunerea foarte buna si realista, dar din pacate cred ca proprietatea este privata sau in curs de retrocedare (legea 10), nu de alta dar tocmai vin de la adp sector 5 care se plangea ca nu are terenuri ... e de verificat. Oricum felicitari pentru initiativa si sper ca in curand comunitatea bucuresteana/rahoveana sa aiba parte de spatii publice nu de maidane.

Catalin
20 Dec 2012 - 01:01 pm

Intr-adevar o propunere exceptionala, stau in zona si acel spatiu este un cosmar. Am trimis si eu cateva mail-uri la primarie legat de amenajarea acestui spatiu insa evident ca raspunsul este cel clasic.
Sarbatori fericite