Pavilionul Romaniei UIA 2011, Tokio


03.12.2012
Tipul proiectului: proiect executat
Autor: ASDESIGN 95
Localitate: Tokyo (Japonia)
Echipa de proiectare: arh. Bogdan POP, arh. Astrid ROTTMAN, arh. int. Lidia STOICA, arh. Marius URZICĂ, stud. arh. Cassandra POP
Alți colaboratori: stud. arh. Valentin SURDILĂ, stud arh. Roxana BARA
Antreprenor general: ASDESIGN 95
Client: Ordinul Arhitecților din România
Anul proiectării: 2011
Anul execuției/finalizării: 2011
Suprafața desfășurată: 30 mp
Valoarea investiției: 100 000 RON
Fotograf: Bogdan POP, Marius URZICĂ

* Proiect nominalizat la Bienala Națională de Arhitectură 2012 la secțiunea "Tehnologie, inovaţie şi sustenabilitate în arhitectură" .

Keep the message, pass the frame on to a child.

Ideea amenajării este o ilustrare a conceptului: folosim strict ce avem la dispoziție - în cazul acesta, doar materialele obligatoriu de furnizat (broșurile informative) - fără utilizarea unor energii și resurse suplimentare, în scopul obținerii unui spațiu minimalist și interactiv.

Valoarea resurselor existente este astfel transferată dinspre o investiție de unică folosință , înspre una durabilă cu componente inteligente. Acestea sunt chiar materialele informative – broșuri digitale (rame fotografice digitale) care vor putea fi reutilizate ulterior de vizitator, opțiunea donării lor către copii fiind una deschisă.

Implicarea vizitatorului este esentială pentru transmiterea mesajului. Fiecare individ poate să tranziteze pavilionul sau să fie un utilizator al acestuia, în sensul interacțiunii cu instalația propusă: să privească proiecțiile de pe cele două monitoare sau să decidă să ia o ramă fotografică digitală, lăsând un spațiu gol. Prin acest experiment comportamental, publicul este pus în situația de a trăi un act decizional cu conotații în lumea reală a consumului de resurse finite, amintind conceptul central al sustenabilității: responsabilitatea fată de generațiile viitoare.

Resursele sunt limitate, fiecare minus este cuantificat. Existența efemeră a pavilionului este „desenată” în timp de chiar topirea amenajării.
Realizarea efectivă a instalației este făcută „cu materiale locale”, ramele digitale fiind achiziționate de la producătorii japonezi, un gest simbolic în susținerea unei economii atât de încercate de cutremurul din martie 2011.

Peretele digital semicircular face o trimitere către imaginea unor cărămizi țesute, doar că în acest caz, “unitățile structurale de bază” sunt cărămizi inteligente, celule ale casei sustenabile inteligente imaginate de noi pentru 2050.

 

 

3 comentarii:

MESAJ NEPOSTAT
5 Dec 2012 - 11:59 am

1.MULTE BANALITATI STUFOASE, DEMAGOGIE PURA "Peretele digital semicircular face o trimitere către imaginea unor cărămizi tesute, doar că în acest caz, “unitătile structurale de bază” sunt cărămizi inteligente, celule ale casei sustenabile inteligente imaginate de noi pentru 2050."

2.SCANULE ASTEA TARANESTI AR TREBUI SA INTRODUCA UN CARACTER TRADITIONAL, SAU PATRIOTIC, SAU ARHAIC...? IN OPINIA MEA E DOAR UN ROMANISM PATETIC, IEFTIN SI DE PROST GUST.

3. MULTE CUVINTE NICI O IDEE.

Asdesign 95
6 Dec 2012 - 11:41 am

Ne cerem scuze pentru eventualele neintelegeri datorate necesitatilor de comprimare a materialului.
Pentru o prezentare detaliata va rugam accesati si urmatoarele linkuri:
http://www.asdesign95.ro/keep-the-message.html
http://arhitectura-1906.ro/2011/12/keep-the-message-pass-the-frame-on-to...

Multumim

Je
23 Dec 2012 - 02:37 am

alea multe sunt caramizi nu cuvinte; cuvintele sunt afisate pe perete :)