Povestea ce n-a fost

În serile de 28 – 30 septembrie 2012, Asociaţia Ordinul Cavalerilor de Hunedoara împreună cu Zotikos și Muzeul Castelul Corvinilor au organizat la Castelul Corvinilor din Hunedoara spectacolul de lumini și fantezie intitulat „Povestea ce n-a fost”. Evenimentul a fost compus din treisprezece proiecții și instalații artistice care au fost deschise în aceeași formă în fiecare dintre seri. Vizitatorii au avut ocazia să redescopere castelul cuprins de o atmosferă fantastică, animat de cavaleri și domnițe, proiecții cartate, lumini ultraviolete şi ochelari 3D.
Traseul vizitabil a fost deschis prin proiecţia pe faţada principală, iar după terminarea acesteia vizitatorii au fost primiţi în interiorul castelului. Porţiuni ale traseului pentru public au fost luminate fie cu lumini ultraviolete care evidenţiau materialele albe din jur, fie cu diverse tipuri de lumini LED, astfel încât părea că întregul castel prinde viaţă. În Sala Cavalerilor, publicul s-a plimbat într-o atmosferă feerică printre baloanele împrăştiate în sală şi diverse surse de lumină neconvenţionale. Capela castelului a fost vizitabilă în cântece de lăută şi lumini plasate strategic.
Camera de aur, cu un conţinut extrem de preţios din puncte de vedere istoric, a fost pusă în valoare de interpretări la vibrafon şi diverse lumini jucăuşe. Sala Dietei, cu aceleaşi dimensiuni impresionante ca şi Sala Cavalerilor, a fost însufleţită de cântecele a doi interpreţi la vioară şi acordeon, precum şi de lumini ultraviolete ce evidenţiau detalii de decorare sau chiar îmbrăcămintea vizitatorilor; mulţi dintre aceştia au ales să se lase purtaţi de muzică în diverse dansuri improvizate.
Într-o mică încăpere de atelier au fost amplasate lasere ce generau un joc de lumini captivant şi ameţitor în acelaşi timp. În Bastionul Alb a fost instalat un leagăn înalt de cincisprezece metri, iar când acesta se mişca lumina de sub crea umbre gigantice pe pereţii bastionului. Pe scara aripii Bethlen au fost proiectate scurte filmuleţe cu diverse efecte vizuale, iar urcând pe ea se putea ajunge la galeria Bethlen, în care a fost montată o instalaţie lungă de paisprezece metri.
Toată curbura interioară a boltei a fost acoperită cu un print gigantic 3D ce putea fi admirat cu ochelarii speciali oferiţi la intrare. În continuare, sufrageria Bethlen a oferit cadrul pentru proiectarea unei tipografii cinetice, iar spaţiul a fost transformat temporar într-un mic cinematograf.
Înapoi afară, la fântâna din spate s-au organizat jocuri la lumina unor mănunchiuri ultraviolete cu ajutorul a diverse materiale reactive (markere, coli de hârtie). În fine, la ieşire (în gangul porţii) a fost disponibil un glow wall, iar cei care au dorit să-şi vadă umbra imprimată au fost invitaţi la distracţie, pozele rezultate fiind afişate pe Facebook.
Scopul proiectului „Povestea ce n-a fost” a fost cel de a înfățișa Castelul Corvinilor nu ca o destinație istorică, ci ca destinație cu valențe fantastice, ireale. Faptul că instalaţiile din castel au fost vizitabile noaptea a amplificat această impresie. Tot întunericul de afară a oferit un fundal perfect pentru diversele surse de iluminare alternativă şi proiecţiile exterioare. Iar la interior, muzica amplificată de bolțile încăperilor a contribuit la ţeserea întregii poveşti. Într-un astfel de context, monumentul a putut fi surprins în fotografii neconvenţionale care să redea ambianţa acelor seri. Şi, poate, cei care le vor privi vor reuşi să întrevadă nu doar trecutul monumentului ci și potențialul actual și viitor al acestuia.
Colaboratori: Raluca Agachi, Virgiliu Guraliuc, Alexandra Suciu, Daiana Folea și Byron Audio-Visual Events.
Proiect cultural finanțat de Administrația Fondului Cultural Național cu sprijinul Consiliului Local al Municipiului Hunedoara.
de Mihai BABA