Choreographic Gardens


11.01.2013
Numele complet al proiectului: Proiect pentru concursul Pavilionului Romaniei / Bienala de Arhitectură de la Veneția 2010
Tipul proiectului: concept
Localitate: Veneția
Echipa de proiectare: Dan DINOIU, Ioana Ardelean, Anca Bendescu, Bogdan Chipara, Irina Dragomir, Alexandru Isan, Bogdan Ispas, Sibila Popovici, Andra Jurgiu + Dan Dinoiu Architecture Studio
Client: Ministerul Culturii | Ministerul Afacerilor Externe | ICR

* Proiectul a fost făcut pentru concursul Pavilionului României / Bienala de Arhitectură de la Veneția din anul 2010, ce a avut tema generală “People meet în architecture”.

Scenariu:

Vizitatorii se vor plimba printr-o grădină care va reacţiona la prezenţa umană, o grădină care îşi  va schimba continuu spaţialitatea, pe măsură ce vizitatorii se vor mişca prin pavilion. În egală măsură, grădina va fi liberă să execute propria ei mişcare, generată de propriile sale dorinţe. Mişcarea oamenilor şi a grădinii nu va fi un act de confruntare, ci mai degrabă un act de coregrafie.

 

Soluţie tehnică:

Spaţiul pavilionului va fi ocupat de o grădină compusă din elemente Vertigro  - elemente de creştere verticală - fiecare element fiind echivalentul unei grădini în sine, ce va funcţiona în regim hidroponic. Elementele  vor aluneca independent unul de altul, ancorate de tavanul pavilionului cu ajutorul unor roboţi electromagnetici permanenţi, capabili să dezvolte inteligenţă artificială emergentă (AŞI).  Fiecare element Vertigro va avea sistemul lui propriu de hrănire hidroponică (AHS) şi propria lui reţea de senzori corporali (BSN), supravegheată de un sistem de management central (CMS). Un sistem de detectare a poziţiei (PDS) va monitoriza fiecare persoană şi fiecare element Vertigro din pavilion.

Bonus:

Un program interactiv numit Garden Builder, accesibil de la un touchscreen, va permite utilizatorilor să-şi construiască propriile configuraţii spaţiale cu ajutorul grădinilor, iar sistemul de management central le va pune în aplicare de îndată ce datele vor fi introduse în sistem.

Legendă:

ASI - Artificial Swarm Intelligence
AHS - Autopot Hydroponic System
BSN - Body Sensor Network
CMS - Central Management System
PDS - Position Detecting System