Casa Dincă C


25.03.2013
Tipul proiectului: proiect executat
Autor: SILVIU MIHĂILESCU & ASOCIAȚII
Localitate: Bucureşti
Echipa de proiectare: Silviu MIHĂILESCU
Anul proiectării: 2008
Anul execuției/finalizării: 2012
Suprafața construită: 84 mp
Suprafața desfășurată: 170 mp
Suprafața utilă: 135 mp
Fotograf: SMAA

Tema de proiectare a devenit o provocare, încercându-se evitarea oricărui compromis de ordin funcțional, în ciuda dimensiunilor mici ale parcelei în care trebuiau înglobate funcțiunile cerute. Astfel, nivelul parterului găzduiește livingul, dining-ul și bucătăria, orientate preponderent către vest, cât și o zonă generoasă de depozitare, în directă legătură cu o mică zonă tehnică și grup sanitar. Etajul adăpostește în zona joasă spațiile dedicate băilor și dressing-ului, pentru ca zona înaltă, ce se deschide către fațada principală, să fie dedicată celor trei dormitoare, ce beneficiază de lumina favorabilă a răsăritului.

Forma de paralelogram a parcelei este transformată într-un avantaj. Ruperea de unghi dintre cele două niveluri generează zona accesului, care devine astfel clar marcată și protejată.

Completând rezolvarea riguroasă și compactă a cerințelor funcționale la nivel de plan, zona de zi a casei capătă spectaculozitate în secțiune, prin deschiderea pe două niveluri a living-ului și a dining-ului. Scara este centrul de greutate al spațiului interior, atât datorită poziției ei în plan, cât și datorită relației sale cu spațiul deschis pe două niveluri. Decalarea planului etajului fața de planul parter, dar și acoperișul  într-o singură apă ce se deschide spre fațada  principală determină o ierarhizare firească a spațiilor interioare.