Amenajare în Cotroceni


28.04.2013
Tipul proiectului: proiect executat
Autor: SILVIU MIHĂILESCU & ASOCIAȚII
Localitate: Bucureşti
Echipa de proiectare: Silviu MIHĂILESCU, Alex VASILE
Anul execuției/finalizării: 2010
Suprafața utilă: 180 mp
Fotograf: SMAA

Clădirea asupra căreia s-a intervenit face parte dintr-o zonă dens construită, astfel încât amprenta mică la sol a acesteia a fost suplinită prin supraînălțarea acesteia. Astfel, în momentul demarării proiectului, ca urmare a unor consolidări necesare în vederea adăugării etajului doi, structura a rămas vizibilă, afectând calitatea spațiului, atât din punct de vedere funcțional, cât și estetic.  Principala direcție de abordare a devenit astfel stabilirea unor reguli compoziționale menite să articuleze spațiile existente.

Pornind de la aceste reguli, intervenția anulează lipsa de coerență creată de dezvoltarea  verticală a spațiilor, articulând fiecare etaj prin placări din lemn de stejar, generând astfel spații ce relaționează prin intermediul materialelor.  Încă din zona accesului, traseul este ghidat de ritmul placării holului, ce continuă și conturează compozițional zona bucătăriei. Lemnul de stejar este finisajul ales și pentru circulația verticală, făcând astfel legătura între etaje, acesta continuând pe fiecare nivel al clădirii, fie că este vorba de peretele depozitării zonei matrimoniale sau de felul în care este tratată biblioteca de la etajul doi.

Ritmul placărilor este pus în valoare de placări ample de calcar și onyx, ducând astfel la o echilibrare compozițională la nivelul materialității și a stereotomiei.