Birourile Lowe


10.06.2013
Tipul proiectului: proiect executat
Autor: PROGRAPHIC ARCHITECTURE STUDIO
Localitate: Bucureşti
Echipa de proiectare: Stefan Alberto BIANCO, Lavinia MORORU
Anul proiectării: 2008
Anul execuției/finalizării: 2008
Suprafața construită: 597 mp
Suprafața desfășurată: 2800 mp

Sediul grupului LOWE se caracterizează printr-o ambianţă sofisticată şi ludică în acelaşi timp. Mediul în care activează principalele ramuri ale firmei de publicitate este conceput pentru a stimula creativitatea şi îşi propune să provoace în moduri diverse percepţia grafică şi tactilă a spaţiilor. Amenajarea fiecărui nivel al clădirii favorizează un alt tip de senzaţie ludică – jocul fiind una din cele mai eficiente metode de creaţie.

În timp ce majoritatea companiilor investesc mai ales în spaţiile destinate clienţilor (săli de conferinţe, recepţii şi lounge-uri), firmele de advertising îşi tratează cu egal respect şi angajaţii, care trebuie să vină la serviciu cu plăcere, deoarece îşi petrec aici majoritatea orelor în care nu dorm (uneori şi câteva din cele în care dorm), şi mai ales deoarece creativitatea este indispensabilă îndeplinirii obligaţiilor de serviciu.

Parterul, ca spaţiu de primire, sintetizează şi anunţă temele grafice de la etajele superioare – barul şi pardoseala din răşină sunt decorate cu motivele florale în alb şi negru, în spatele acestuia regăsindu-se perdelele în culoarea nisipului; tapetul apare în toate cele trei variante cromatice, la fel şi abajururile de la primul etaj şi fotoliile Bauhaus de la următorul nivel.


Recepţia este realizată din traforuri florale şi pardoseala de răşină în culorile alb şi negru, cu accente de mobilier roşu. Din plafonul central, aparent şi vopsit în negru, coboară trei candelabre albe din petale de sticlă clară, iar pereţii sunt animaţi de panouri traforate iluminate din spate şi ritmaţi cu draperii albe, pe care se profilează lampadarele în formă de buchete de flori.

Etajul întâi este amenajat în culori vii, calde, cu linii curbe şi modele grafice multiple, toate pornind de la cerc. Fie că este vorba de plafonul fals perimetral, care lasă aparente în centru placă de beton şi instalaţiile – vopsite în alb şi iluminate ascendent de casete luminoase suspendate, mochetă bej cu inserţii circulare roşii de mari dimensiuni, tapetele şi sticlă serigrafiată, mobilierul de lucru crem cu accente roşii, zona de stat cu fotolii clasice interpretate, roşii,  corpurile de iluminat în formă de abajur supradimensionat, toate acestea trăiesc într-o veselă armonie, favorizând o ambianţă de relaș.


La etajul superior, amenajarea capătă o notă ludică de tip cerebral – motivul jocului se şah, culorile alb şi negru şi unghiul drept generând o multitudine de forme rectangulare, îndulcite însă de pattern-urile florale care se regăsesc pe tapete, serigrafii şi traforuri. Mobilierul de depozitare, mochetă şi plafonul au tăieturi curioase în formă de dinţi de ferăstrău, corpurile de iluminat liniare încadrându-se discret în imagine. Nu lipsesc alăturările surprinzătoare cum ar fi comoda şi fotoliile Mies van der Rohe finisate cu blăniță – evident, în alb şi negru, ramele de tablou care apar când pe pereţi - goale, cu oglinzi sau că ancadramente de nişe, când suspendate pe tavan, printre lumini şi grile de ventilaţie. 


La un alt nivel, zona de lucru este înconjurată de draperii de culoarea nisipului, una dintre ele ascunzând un divan. O masă de şedinţe alcătuită din opt piese individuale, cu blaturile rotunde, roşii şi albe, poate fi reconfigurată în orice moment în funcţie de necesităţi.

Etajul dedicat sălilor de şedinţe reprezentative cuprinde două saloane - unul amenajat în stil clasic interpretat, cu scaune tapisate şi o masă cu picioare aurii, curbate după modă secolului XIX (a căror siluetă se regăseşte şi pe uşa sablată), plafon fals în centru (cu muchiile retrase asemeni unei cornişe) de care sunt suspendate trei candelabre din cristal şi pereţi antracit cu tapet gri cu motive simetrice, iar celălalt cu aspect glamour, masa şi scaunele fiind moderne şi minimale, în timp ce pereţii şi plafonul sunt încărcaţi de lumină şi culoare – tapetul cu model floral, reluat de această dată în culoarea roşie, traforurile metalice cu acelaşi model, tapetul cu desen floral alb pe alb şi plafonul coborât pe contur, din a cărui suprafaţă centrală coboară trei candelabre organice din sticlă roşie.