Grădinița “Small Explorers”


28.06.2013
Tipul proiectului: concurs
Localitate: Milano (Italia)
Echipa de proiectare: Alexandra TIMPAU, Barbara BENCOVA,
Anul proiectării: 2013
Suprafața construită: 679 mp

* Proiectul a câștigat Premiul I la Concursul Instant House în 2013

Într-un context urban strict ortogonal, pe strada Via Ugo Beti în Milano, am creat o oază pentru copii, care a rupt rigurozitatea cu ajutorul formelor sale organice. Clădirea va crea o legătură strânsă între cartier și copii prin orientarea sa la direcțiile majore ale sitului, prin respectarea condițiilor de clima și însorire și nu în ultimul rând prin posibilitatea de a se adapta pe sit fără a necesita tăierea copacilor existenți.


Grădinița este formată din două tipuri de module, tipul "conector" și tipul "cameră" care oferă posibilitatea de a gestiona cu ușurință funcțiunile necesare, lăsând însă oportunități de extindere a construcției.

Secțiunile destinate educației copiilor pot fi separate în trei spații diferite ori, prin deschiderea pereților plianți, tratate că o singură sală, orientată spre mica grădină comună. Zonele comune sunt flexibile și, prin dispunerea lor între zona exterioară de joacă și grădina mare, pot asuma o varietate largă de caractere.

Pe lângă funcțiunile cerute de temă - zona de studiu comun, sala de întruniri cu părinții și cantina - zonele comune din grădiniță oferă spații de explorare pentru cei mici, o mică zonă pentru teatru și o bucătărie deschisă copiilor. 


Asemenea grădinii centrale, zonele comune tuturor copiilor sunt variante mai mari ale zonelor de clase, funcționând în același sens. Aceste largi coridoare fac legătura între zonele de clase și pot acomoda toți copii în același timp.