Workshop fierărie, tencuieli din lut, hârtie manuală şi dulgherie, Ţibăneşti, ediţia a VII-a

 

Perioada: 15-28 iulie 2013

Cost: 700 RON pentru întreaga perioada sau 350 RON pentru 7 zile la alegere

FB EVENT

În jurul Conacului P.P. Carp, de la Ţibăneşti, se redescoperă bogăţia meşteşugurilor tradiţionale- fierărie, tencuieli din lut, hârtie manuală şi dulgherie.

 

Localizare

Construit la sfârşitul secolului al XVIII-lea, conacul Petre P. Carp este înconjurat de un parc, în mijlocul comunei Ţibăneşti. Conacul, parcul, şi mausoleul familiei, proiectat probabil de Gustave Eiffel, alcătuiesc un ansamblu istoric şi de arhitectură, protejat, în zona deluroasă a Moldovei, la 50 km sud de Iaşi.
La Ţibăneşti se poate ajunge cu autoturismul (1) sau cu autocarul/trenul până în Iaşi şi de acolo cu microbuzul până în Ţibăneşti.(2)
Informaţii la: http://www.autogari.ro/curse?pid=643&did=355&zi=2013-07-14&pas=1-0-0-0-0&lang=ro, www.infofer.rohttp://www.autogari.ro/curse?pid=355&did=12689&zi=2013-07-14&pas=1-0-0-0-0&lang=ro

Descriere

Toate activităţile de la Ţibăneşti constituie o şcoală de meşteşuguri, destinată în primul rând sătenilor din zona Ţibăneştiului, dar şi tuturor celor care conştientizează valoarea patrimoniului cultural şi nevoia de a-l transmite urmaşilor.

Iniţierea în arta fierăritului se va face prin realizarea unui obiect de artă sub îndrumarea companionului-feronier Fabien Monestier, de la Şcoala de utilitate publică Les Compagnons du Devoir din Franţa, urmaşă a breslelor de constructori ai catedralelor din Evul Mediu. Participanţii vor crea şi vor asambla elemente decorative componente ale staţiei de autobuz, inaugurată în ediţia precedentă a workshopului. Totodată, vor asista la montarea unor obiecte funcţionale şi/sau de decor în incinta conacului. O importanţă deosebită se acordă, în această ediţie a workshopului, conceperii şi executării unui obiect original de mici dimensiuni pe care fiecare participant îl va putea lua acasă.

Atelierul de tencuieli tradiţionale din lut şi var, condus de Constantin Palaghiu, maistru în construcţii, în încăperile conacului Petre P. Carp îşi propune să familiarizeze participanţii cu modul de aplicare, compoziţia şi dozajul optim oferind ca spaţiu de lucru camerele din conac.

Lucrările de dulgherie, atelier condus de Constantin Palaghiu, maistru în construcţii, îşi propune să realizeze un planşeu pentru camera de cazare.

Atelierul de hârtie manuală, condus de Răzvan Supuran de la Atelierul de Carte din cadrul Muzeului Ţăranului Român îşi propune să continue demersul început anul trecut-tapetarea unei camere din conac cu hârtie manuală precum şi să surprindă cu noi experimente.
Acţiunile vor fi coordonate de arhitecţii: Alexandra Mihailciuc şi Şerban Sturdza.
Pe parcursul şederii la Ţibăneşti, participanţii vor putea profita de atracţiile zonei: cireşii, iazul, drumeţiile, atelierele de olărit din satul Schitu Stavric, bisericile moldoveneşti şi fierăritul seara la foc.

Cazare

Participanţii sunt aşteptaţi în dimineaţa zilei de luni, 15.07.2013.
Locurile de cazare disponibile sunt: pe terasa conacului (terasă – tip loggie este deschisă şi acoperită), într-una dintre clădirile istorice: clădirea Gang, casa Administratorului, casa Arhiterra şi casa Compagnonilor. De asemenea, se poate face camping în livadă cu cireşi de la casa Administratorului.

Masă

Mâncarea va fi asigurată de bucătari pentru mesele principale. Restul meselor/gustărilor vor fi gătite de echipe de participanţi, prin rotaţie-un bun prilej de interacţiune!

Echipament recomandat

Haine, mănuşi şi încălţăminte de lucru, sac de dormit (eventual cort), protecţie împotriva soarelui, cât şi protecţie împotriva vremii ploioase, instrumente de desen, entuziasm şi multă voie bună! Participanţii îşi asumă răspunderea pentru desfăşurarea activităţilor în siguranţă, cu respectarea normelor de protecţie a muncii, în vigoare. Materia primă şi uneltele necesare atelierului vor fi oferite în mod gratuit de către Asociaţia Maria Ţibăneşti, ProPatrimonio şi Primăria Ţibăneşti.

Înscriere

Numărul locurilor disponibile este limitat.
Persoanele interesate sunt rugate să ne transmită cv-ul(maxim 2 pagini) însoţit de o scurtă scrisoare de motivaţie(maxim 2500 de caractere cu spaţii) pe una dintre următoarele adrese de e-mail – avmihailciuc@yahoo.com, prodidbucuresti@gmail.com cu subiectul “Înscriere Workshop Ţibăneşti” până la data de 10.07.2013.
Confirmarea listei participanţilor se va face prin e-mail.

Plată

Plata se va efectua în contul:
Asociaţiei MARIA Ţibăneşti
adresa : Casa Administraţiei, str. Fabricii nr. 22, sat Ţibăneşti, Judeţul Iaşi
cod Fiscal CIF: 13307652
Iban RON : RO16 RZBR 0000 0600 0994 8619
banca : Raiffeisen Bank Moşilor
adresa băncii : Calea Moşilor nr. 221 BL 31A CORP A

Ca să finalizezi înscrierea, trimite confirmarea plăţii, printr-o imagine clară a chitanţei obţinute (fotografie, scan) pe adresa avmihailciuc@yahoo.com cu subiectul “Plată workshop Ţibăneşti”.

Foto: Dan Mirica

Foto: Dan Mirica

Foto: Alexandra Mihailciuc

Foto: Alexandra Mihailciuc