Casa B


16.02.2011
Tipul proiectului: proiect executat
Autor: ESTUDIO
Localitate: Cluj-Napoca
Echipa de proiectare: Eleonora DULĂU, Octavian CIOTLĂUȘ,
Proiectant structură: GAMA PROCONSTRUCT- ing. Mihály Szántó
Proiectant instalații: MDV TRUST - ing.Vasile Mărginean
Amenajări exterioare: Ing. Valentin Dan
Antreprenor general: LARGIANA CONSTRUCȚII - ing. Vasile Bugnar
Anul proiectării: 2008
Anul execuției/finalizării: 2010
Suprafața construită: 196 mp
Suprafața desfășurată: 533.77 mp
Suprafața utilă: 389.32 mp
Fotograf: Dan Dulău, Octavian Ciotlăuş

Amplasată în zona centrală a Clujului, în interiorul perimetrului de protecţie a valorilor istorice şi arhitectural- urbanistice, „casa B” s-a născut prin reamenajarea şi extinderea unui imobil existent. Această modificare a urmărit transformarea spaţială a volumului iniţial, prin tratarea acestuia şi a relaţiilor funcţionale într-o manieră modernă, conformă nevoilor beneficiarului. Obiectul arhitectural rezultat, exprimă clar etapele de evoluţie, conservând în acelaşi timp unitatea ansamblului prin modul de compunere a volumelor, evidenţiind expresia urbană şi modul tipic al zonei în ceea ce priveşte ocuparea terenului.

Partiul imobilului este relativ simplu, distribuit pe patru niveluri, adaptându-se profilului beneficiarilor: spaţiile tehnice şi crama la nivelul subsolului, zona de zi la nivelul parterului în directă relaţie cu gradina, zona de noapte la nivelul etajului închisă spre stradă şi extrovertită spre gradină, iar zona de relaxare/spa la nivelul mansardei ca un punct de observare a oraşului. Livingul este divizat în două volume funcţionale, unul preponderent orizontal cu un vitraj amplu spre gradină, iar al doilea vertical, pe înălţimea a două etaje, focalizat spre interior. Antagonismul spaţial rezultat prin alăturarea acestor două entităţi volumetrice crează senzaţii puternice.

Finisajele folosite sunt diverse, accentele fiind puse pe materiale calde - piatră şi lemn, tratate şi finisate în mod distinct.
Un accent important s-a pus pe amenajarea grădinii, care se adaptează pantei prin intermediul unor gradene succesive.