ORIGO BOX


25.11.2014
Tipul proiectului: proiect executat
Autor: LAMA ARHITECTURA
Localitate: Bucureşti
Echipa de proiectare: arh. Dan Enache, arh. Călin Radu
Proiectant general: LAMA ARHITECTURA
Alți colaboratori: Confecții metalice: Ovidiu Popan_Vertigo Metal Design
Client: ORIGO COFFEE SHOP
Anul proiectării: 2014
Anul execuției/finalizării: 2014
Fotograf: autorii

„ Grădina” și „terasa” sunt și în România cele două modele de bază ale spaţiului exterior de consum. Prima are o tradiţie venerabilă – grădina publică de tip balcanic, un spaţiu clar delimitat, protejat, un fel de înăuntru în aer liber. Cea de-a doua este un import occidental, a reve­nit după 1990 și a explodat în ultimii ani; de cele mai multe ori ocupă un spaţiu public, pe care îl activează, dar uneori îl și acaparează în cel mai barbar mod cu putinţă. Încet-încet are loc o evoluţie de la scaune de plastic (și apoi din rattan de plastic) și umbrele branduite către o tratare arhitecturală ceva mai elaborată. Cele două proiecte ale biroului Lama (Origo BOX si Gradina CONTROL)  sunt exemple de microarhitectură, lucrând cu spaţiul și nu doar umplând o suprafaţă cu obiecte.

ORIGO este o cafenea  în centru, amenajata de LAMA cu ceva vreme în urmă, un spaţiu (foarte mic) la parterul unui front, având în faţă un trotuar destul de lat. Amenajarea unei terase a devenit un job destul de delicat: cum să organizezi un astfel de loc în mod civilizat, fără să participi la acapararea la care și proprietarii de terase și cei de chioșcuri, și oameni care își parchează mașinile în mod sălbatic, dar, de fapt, și primăriile se pricep atât de bine?

Lama a propus un dispozitiv mobil și transformabil, o cutie care iarna dispare, iar în restul timpului se așază, prin prinderi minimale, la marginea exterioară a trotuarului. Cutia nu se întinde pe toată lăţimea barului, însă, împreună cu stâlpul de iluminat și copacii, definește o arie virtuală de așezare a meselor. Este lăsat liber un culoar pentru pietoni, astfel încât aceștia nu trebuie să se strecoare, ca în atâtea alte locuri, printre mese și jardiniere.

Cei doi pereţi laterali sunt opaci și rabatabili. Când sunt deschiși, devin acoperiș, iar cutia –o structură ușoară și transparentă. Odată închiși (noaptea), permit adăpostirea în interiorul cutiei a meselor și scaunelor (care oricum nu au loc în barul foarte mic).

Origo Box devine limita dinspre stradă a terasei, dar și a baru­lui în sine, având în vedere faţada foarte vitrată a acestuia. Cele două canapele exterioare devin un fel de bancă de la poartă mai confortabilă, un loc diferit atât de terasă, cât și de interior. Și aici, lămpile-cești le reinterpretează pe cele din interior, iar structura metalică, precisă, însă cu un aer  voit brut se încadrează foarte bine în peisajul bucureștean.

Text:  Stefan Ghenciulescu – Zeppelin No.127/sep.2014