Hotel Diafan


15.04.2011
Tipul proiectului: proiect executat
Autor: 9 OPȚIUNE
Localitate: Baia Mare
Echipa de proiectare: Ildiko MITRU, Ioan Ştefan PASKUCZ,
Proiectant structură: S.C. ARCOLAR S.R.L., Baia Mare
Proiectant instalații: Electrice: S.C. CERAL S.R.L., Termice și sanitare, curenți slabi: S.C. TUNDRA S.R.L. Baia Mare; energie neconvențională: S.C. CLIMA TRANSILVANIA S.R.L.
Alți colaboratori: Semnalistică: S.C. ADDICT S.R.L.; Lucrări de artă: Sculptor Marius MUREȘAN
Antreprenor general: S.C. DIAFAN S.R.L.
Client: S.C. DIAFAN S.R.L.
Anul proiectării: 2004
Anul execuției/finalizării: 2006
Suprafața construită: 226 mp
Suprafața desfășurată: 983 mp
Suprafața utilă: 674 mp
Fotograf: Ildiko MITRU

Situată în zona pietonală a Pieţei Libertăţii, accesibilă şi din strada Dacia, de tip bară cu S+P+1 niveluri, clădirea , după cum o relevă studiul istoric a fost ridicată în secolul al-XV-lea. Inevitabil, în mai mult de şase secole imobilul a suferit nenumărate transformări, astfel încât la decopertare au fost dezvelite numeroase elemente gotice, renascentiste şi  baroce. În anul 1964 latura nordică a clădirii s-a prăbuşit, ca urmare  unitatea textilă care deţinea la acea dată imobilul, reface această aripă cu P+2 niveluri, la aceeaşi înălţime.

Reabilitarea Hotelului Diafan face parte din procesul refacerii fondului construit din zona istorică protejată a aşezării medievale Rivulus Dominarum, îndelung  neglijată, accelerată odată cu intervenţia de anvergură derulată de administraţia locală în 2002-2004 şi distinsă pentru acest demers cu Marele Trofeu al Ministerului Culturii si Cultelor in anul 2004.

Provocarea acestui proiect a constat în rezolvarea optimă a funcţiunilor într-o clădire in care planurile sunt tributare golurilor din fațada, flexibilitatea partiurilor noii destinații este supusă constrângerilor dictate de respectarea la maximum, în imagine şi substanţă, a monumentului istoric. În corpul vechi au fost amplasate crama la subsol, recepţia , un bar – cafenea la parter şi restaurantul la etaj.

Serviciile au fost grupate în extinderea din anii ‘60. Cele 11 camere de cazare au fost distribuite la etajul 2 şi mansarda corpului nou şi în cele 2 niveluri de mansardă ale corpului vechi. Forma şi dimensiunea restrânsă a clădirii ne-au determinat să amplasăm circulaţia verticală în zona mediană, astfel încât casă de scară în patru rampe a devenit o piesă centrală, care  a determinat un veritabil exerciţiu de înnobilare a unui spaţiu de altfel anost. Scopul principal urmărit a fost acela de a pune în valoare ornamentele originale din piatră, descoperite după desfacerea tencuielilor, de a compatibiliza clădirea existentă cu noua destinaţie şi de a încărca simultan spaţiul nou creat cu atmosferă istorică şi contemporană

 

 

1 comentariu:

Nicola
5 Dec 2011 - 10:14 pm

Ii musai sa spun ca mi-a placut si acum cativa ani cand am vazut-o prima data, si acum cand am gasit acest sit si am aflat detalii despre proiect. FELICITARI. Este o bijuterie.Ati mai avut ocazia sa mai faceti ceva similar de atunci? Va salut cu drag si cu respect.