FONDERIE Center


27.04.2011
Tipul proiectului: proiect executat
Autor: AZC
Localitate: Mulhouse (Franța)
Echipa de proiectare: Grégoire ZÜNDEL, Irina CRISTEA,
Client: General Council of Haut Rhin
Anul execuției/finalizării: 2009
Suprafața desfășurată: 1290 mp
Valoarea investiției: 2,15 M€
Fotograf: Yves MARCHAND, Romain MEFFRE

Clădirea este la capătul unei insule compusă din imobile cu trei niveluri. Proiectul, care a inclus cabinete medicale şi săli de consultație, a cerut crearea a două secții separate, fiecare situată pe un etaj al său: la parter o secție pentru medicină maternală şi infantilă, iar la etaj o secție de promovare de sănătății şi o casă pentru persoane cu dizabilități. S-au solicitat șaisprezece locuri de parcare în subsol, împreună cu o centrală termică, spaţii tehnice şi arhivă.

Pentru a atinge un volum cu o proporţie urbană adecvată, capabil să susțină colțul ascuțit al insulei, şi ţinând seama de dimensiunea redusă a subsolului, am construit un al treilea etaj parţial la un unghi, care șă permită plasarea spațiilor tehnice şi a arhivei. Mai degrabă decât să tratăm volumul ca o masă uniformă, am urmărit tăierea acoperişului și principiul planimetric care a necesitat o organizare în „spirală” a diferitelor birouri. Acest principiu este susţinut de prezenţa adânciturilor din acoperiş, care îi permit să se adapteze la variaţii în înălţime.