Casa HARMONIA


29.04.2011
Tipul proiectului: proiect executat
Autor: ANDREESCU&GAIVORONSCHI
Localitate: Timișoara
Echipa de proiectare: Vlad GAIVORONSCHI, Ovidiu MICSA, Mihai UNGUR
Proiectant structură: Ing Victor BEJENARIU
Client: Sc MIRAFLOR srl
Anul proiectării: 2007
Anul execuției/finalizării: 2008
Suprafața construită: 2220 mp
Suprafața desfășurată: 5100 mp
Valoarea investiției: 450 euro / mp
Fotograf: Ovidiu MICSA

* Proiect nominalizat la secțiunea „Arhitectură > 1.000 mp” în cadrul Bienalei de Arhitectură de la București 2010.

Casa Harmonia este un cămin privat pentru persoane în vârstă ce a fost proiectat şi edificat în perioada 2007 ÷ 2010 în partea de vest a Timişoarei. Zona este una rezidenţială şi cu alte dotări sociale, în imediata vecinătate este centrul Rudolf Walter pentru copii orfani. Casa Harmonia este o compoziţie liniară, ritmată, paralelă cu o stradă importantă ce face legătura oraşului cu cartierul rezidenţial Plopi. Întreaga zonă este plină de verdeaţă şi beneficiază de apropierea canalului Bega.

Regimul de înălţime P+2, ritmul logiilor şi caracterul de soclu de piatră extins al parterului ca dominantă însumează caracteristicile acestui ansamblu orizontal la o primă privire.

Spațiile deservite cuprind module flexibile de cazarea petru vârsta a 3-a şi în mai mică măsură a 4-a (este un cămin de tip hotel), însoţite la fiecare nivel de spaţiile asistenţilor medicali, băile speciale pentru persoane imobilizate, spaţii de socializare si locuri de luat masa. Recepţia se afla într-o relaţie directă cu cazarea, cu sala multifuncţională şi spaţiile pentru luat masa respectiv cu bucătăria. Sunt prezente si alte servicii comune, cum ar fi coafura, frizeria, spaţiile SPA ( o mică piscină, jacuzzi, sauna, sala fitness ) precum si o capela multiconfesională.

Spațiile de serviciu sunt alcatuite din bucătăria foarte bine utilată, birouri, administraţie, consiliere generală, spălătorie, uscătorie, spaţii tehnice.

Există câteva locuri şi zone intermediare – prag ce conferă specificul acestui ansamblu. În primul rand spaţiile intermediare ce mediază relaţiile interior – exterior în zona de acces - curte interioară, grădina interioară adiacentă sălii multifuncţionale sau logiile ce grupează în jurul lor câte trei module de cazare, devenind „camere în aer liber” – locuri ale socializării. In al doilea rand sala multifuncţională, capela şi spaţiul SPA adăpostind piscina sunt trei repere în cadrul ansamblului. Sala multifuncţională are o capacitate suficientă (280 mp) pentru a permite şi evenimente precum conferinţele, etc., spaţiul SPA este în relaţie directă cu zona cea mai privată a ansamblului, către sud, în relaţie cu grădina prin intermediul terasei iar capela, un cub spaţial aditionat, un spaţiu tăcut şi retras în cadrul acestui ansamblu.

Scara prietenoasă a spaţiilor a fost completată de „temperatura” materialelor alese: lemnul exotic în spaţiile intermediare, parchetul de lemn şi tavanul din lamele de lemn în sala multifuncţională, confecţiile din lemn ce definesc ecrane menite a proteja şi defini mai clar logiile ca şi camere exterioare; piatra la exterior, pe care cu timpul se va ridica iedera la fel ca şi în logiile amintite mai sus; dalele mari de gresie în zonele de hol, recepţie şi culoare; piatra de pe pardoseală şi de pe peretele estic al capelei, devenită „textilă preţioasă” ce vibrează în lumina dimineţii (pardoseala) şi a apusului (peretele „altar”).