PoZA de final

Cea mai puternică imagine a ultimei zile de la ZA a fost poza de final a organizatorilor urcați pe scenă. Și abia a ținut scena de la Cinema Victoria. A fost o ediție reușită a ZA. Chiar dacă bugetul a fost extrem de răstrâns, el a fost suplinit de entuziasmul organizatorilor. E remarcabil că deși echipa ZA se schimbă de la o ediție la alta, know-how-ul se transmite mai departe și festivalul e tot mai profesionist.

Ultima zi a prilejuit o sesiune de dezbatere despre viitorul orașului, o temă foarte largă, moderată de Eugen Pănescu la care invitații au fost Claude Karnoouh, Pietro Elisei și Alexandru Bălășescu. A fost un savuros amestec de română, engleză, franceză și italiană, un amestec de vorbe ticluite și expresii neaoșe. Claude Karnoouh a evocat nostalgic Parisul anilor '70, deplângand procesul de muzeificare la care au fost supuse orașele occidentale, segregarea socială și fetișismul mărfii (Marx). Alexandru Bălășescu a vorbit despre nevoia de colaborare, coabitare, armonie în orașul viitorului care va trebui croit pentru oamenii viitorului, și nu pentru cei ai prezentului, căci și omul se află într-un continuu proces de devenire. Pietro Elisei a vorbit de nevoia unor instrumente eficace ale urbanismului, dincolo de PUG, PUZ, PUD. Deși moderatorul a dorit o discuție despre oraș în general, tocmai invitații străini au adus în discuție problemele orașelor românești. Pietro Elisei a spus că Diametrala Buzești-Berzei-Uranus e cea mai mare catastrofă urbanistică din ultimii trei ani de la nivel european, iar  Claude Karnoouh a observat că  zona Lipscani a devenit monofuncțională, exclusiv dedicată cafenelelor și barurilor. Problema e că deși numărul evenimentelor și festivalurilor la care se vorbește despre aceste probleme a crescut exponențial, societatea civilă lipsește, ca atare discuțiile nu depășesc mediul profesional. Dacă societatea ne face oferta de nerefuzat de a fi cetățeni implicați, după cum a spus Eugen Pănescu, prezentarea birourilor bucureștene (SYAA, Republic of Architects și studioBASAR) a dovedit că unii din arhitecți au acceptat deja această ofertă.

În cele 4 zile ZA s-au întâmplat și alte evenimente despre care nu s-a făcut vorbire aici: COOP Cluj a adus în stradă o parte din soluțiile propuse la worshopul din această primăvară, moda s-a împletit cu arhitectura într-o prezentare la club Fashion, arhitectura a vorbit copiilor de grădiniță prin jocuri la Atelier GrădiniZA, etc.

Punct final la ZA 2011 - Vorbim Arhitectura.

Adriana MĂGERUȘAN

 
 

3 comentarii:

iulia hurducas
9 May 2011 - 10:49 pm

e de apreciat ca se recapituleaza intamplarile din fiecare zi, dar cred ca fiecare eveniment merita mentionat, macar o data, chiar daca doar intr-un comment de subsol. asa ca... cautarea parcului uitat a fost, pe scurt, asa: http://www.youtube.com/watch?v=N5rDBWCmeAg

Tamas Sisak
12 May 2011 - 05:23 pm

Dar e gresit titlul - PoZA era suficient :P

Mihai Racu
13 May 2011 - 12:54 am

Poza asta am sa o printez si am sa o inramez. A fost un moment extraordinar!