Millennium III


16.05.2011
Numele complet al proiectului: Centrul de afaceri Millennium III
Tipul proiectului: proiect executat
Autor: 9 OPȚIUNE
Localitate: Baia Mare
Echipa de proiectare: Ildiko MITRU, Ioan Ştefan PASKUCZ,
Proiectant general: SC UTILITAS SRL Cluj
Proiectant structură: SC UTILITAS SRL Cluj
Antreprenor general: HARCON S.A.
Client: Consiliul Local Baia Mare
Anul proiectării: 2003
Anul execuției/finalizării: 2004
Valoarea investiției: 4,3 milioane EURO

Proiectul  „Centrul de afaceri MILLENNIUM III „s-a născut din efortul concertat al unui grup de oameni ataşaţi de oraşul lor, implicit de istoria şi patrimoniul acestuia. Iniţial  o echipă restrânsă, coordonată de Primărie a schiţat scenariul şi strategia proiectului, după care grupul s-a extins odată cu avansarea fazelor de elaborare a documentaţiei. Fezabilitatea, fişa de proiect, raportul economic şi studiul de impact au fost finalizate într-un termen record pentru accesarea fondurilor PHARE 2000 - programul de coeziune social-economică. După o aşteptare de un an proiectul a devenit eligibil şi s-a trecut la faza următoare, cea de documentaţie de licitaţie.

Centrul de afaceri MILLENNIUM III este amplasat în vechiul centru al oraşului medieval Rivulus Dominarum, mai precis în Piaţa Libertăţii, un ansamblu urbanistic şi arhitectural coerent, conturat de-a lungul a şapte secole.Din cele 23 clădiri care mărginesc piaţa veche ” Circulus Fori ”,  au fost selectate 3 clădiri monumente istorice , care prin lucrările de reabilitare ne-am dorit să devină iniţiatorii unui program mai vast, ce se va derula în viitor pentru reconstituirea în limbaj contemporan, cu respectarea tehnicilor de restaurare, a vechiului nucleu administrativ-comercial al oraşului.
Centrul de afaceri este organizat în sistem pavilionar cu trei module M1, M2,respectiv M3 , poziţionate pe latura estică a pieţii.Relativa distanţă între corpurile de clădire ce compun centrul de afaceri nu constituie o problemă de funcţionare dacă avem în vedere echiparea pieţii cu o reţea pe fibră optică ce va permite comunicarea virtuală şi optimizarea circulaţiei informaţiilor.Prin această investiţie s-a dorit şi reamenajarea pieţii, transformarea ei într-un spaţiu preponderent pietonal şi care, în cadrul proiectului, urmează să asigure derularea evenimentelor în aer liber organizate de Centrul de afaceri.

Cele trei clădiri, fiecare cu parter şi  etaj, cu subsol şi mansardă neutilizate, erau într-o stare ce necesita lucrări de consolidare şi restaurare. Refuncţionalizarea lor a constituit pe lîngă asigurarea unei infrastructuri optime pentru derularea afacerilor şi o operaţiune de salvare şi de punere în valoare a patrimoniului istoric.

  • Spații pentru birouri (front office) , 55de unităţi, în suprafaţă de 1.535,75 mp cu o capacitate totala maximă de 263 de posturi de lucru .
  • Săli de conferinţă, 4 unităţi, în suprafaţă de 300,64 mp (de 199, 38, 30, respectiv de 12 locuri) dotate cu echipamente adecvate .
  • O piață în suprafatță de aproape 7.105 mp. pregătită pentru evenimente expoziţionale, culturale, turistice şi loisir.
  • Parcări auto (69 de locuri ) și biciclete, amenajări pietonale moderne, zone și spații verzi
  • Magazine specializate, show-room-uri concepute în sistem de expoziţii cu vînzare( închiriate pe termene scurte sau medii) în suprafaţă de 743,39 mp.
 

 

2 comentarii:

Tulogdy Laszlo
12 Jun 2011 - 02:06 pm

Felicitari.

horatiu racasan
4 Dec 2011 - 03:05 pm

felicitari, de asemenea.
Si pentru interior si pentru exterior si pentru micile "lucrusoare" care fac sarea si piperul acestei realizari.
Nu pot sa nu ma gandesc ce ecou ar fi avut aceasta interventie daca ar fi fost la Bucuresti. Asa ea a trecut prea putin observata, vocatia de exemplu pentru studenti( sau profesori, autoritati decidente, finantatori, etc.)fiind voalata.
Acesta este unul din putinele locuri cu interventii contemporane pe sit istoric unde as sugera Facultatilor de arhitectura din Romania sa faca "excursie cu clasa" - cu profi cu tot.
Si daca tot vor ajunge (vreodata) pe-acolo, sa mai faca un pas si pana la Memorialul de la Sighet ( Arh. Radu Mihailescu).