Echipamente Publice


09.06.2011
Numele complet al proiectului: Echipamente Publice - Strategii de Intervenţie şi Urbanism Performativ
Tipul proiectului: proiect executat
Autor: studioBASAR
Localitate: Bucureşti
Echipa de proiectare: Alex AXINTE, Cristi BORCAN
Alți colaboratori: Banca de Litere - scenografie 2010: Vladimir TURTURICĂ și Tudor PRODAN; Generatorul: Diana STĂNCIULESCU, Tudor ELIAN, Radu LEȘEVSCHI; Totemul: Marius MITRAN
Antreprenor general: Pomul cu Vrăbii - Mob House; Generatorul - Anthera Design; Banca de Litere și Generatorul - Cella Cosimex
Client: Street Delivery, Centrul de Introspecție Vizuală, Magic Blocks și locuitorii orașului
Anul proiectării: 2008
Anul execuției/finalizării: 2008
Fotograf: studioBASAR, foto Banca de Litere: Costin GHEORGHE

Pomul cu Vrăbii, Banca de Litere, Generatorul şi Totemul sunt asemenea unor diorame în spaţiul public, înscenări ale unor situaţii unde am aplicat o strategie de urbanism ”performativ”. Principala metodă de analiză a contextului o reprezintă introducerea unor elemente emergente in-situ care provoacă, dizlocă, refac sau clarifică tendinţele şi resorturile existente. Aceste instrumente de intervenţie sunt obiecte de Mobilier Urban şi încă ceva pe deasupra: funcţionează mai degrabă ca Echipamente Publice care produc interacţiune socială şi activare publică.

Proiecte de cercetare permanentă, toate au fost dezvoltate începând cu 2008, şi ca o poziţionare experimentală faţă de atitudinea administraţiei locale vizavi de spaţiul public, care nu a depăşit încă viziunea cantitativă, decorativă sau estetică, dar şi faţă de tendinţa comunităţii locale de a considera ca spaţiu public doar mall-ul, parcul, terasa de vară, restul fiind consumat ca un spaţiu de trecere al nimănui, bun de luat în folosinţa privată.

Mijloacele practice, tehnice, sau funcţionale ale acestor intervenţii sunt minimale, iar spaţiile pe care le ocupă sunt de obicei reziduale, efectele amplasării fiind uneori în contradicţie cu pronosticurile iniţiale. Având o durată de viaţă variată, de la 2 săptămâni până la 2 ani (iunie 2011), şi cu o poziţionare diversă în geografia spaţiului public bucureştean, central sau în cartierele de blocuri, intervenţiile au generat un proces continuu de “learning from”. Fiecare nou Echipament introdus a beneficiat de experienţa celor anterioare: s-au structurat astfel aspectele legate de identificarea locaţiilor non-conflictuale, tehnici de supravieţuire urbană, consolidarea provizoratului, sau modalităţi de obţinere a unui armistiţiu urban.

Pomul cu Vrăbii - Instalaţia a făcut parte din proiectul Ars Telefonica, curatori Alina Şerban, Anca Benera, Arnold Esteban, Cătălin Rulea, ce s-a desfăşurat între 23 şi 27 septembrie 2008 la Centrul de Introspecţie Vizuală. (www.pplus4.ro) Grafică panou „Pomul cu Vrăbii”: Anca Benera şi Arnold Esteban, Inspiraţie poveste „Pomul cu Vrăbii”: Dorel Ruşti, Mariana Celac, Florin Mihăilescu, Voce înregistrare audio: Cătălin Rulea.

Banca de Litere - Obiectul a fost realizat în iunie 2009, în cadrul evenimentului anual de cultură urbană de pe strada Arthur Verona, Street Delivery #4. În iunie 2010, la Street Delivery #5, obiectul a primit un înveliş nou, prin caşerarea unui strat de pagini de ziare, cărti şi benzi desenate alb-negru. (www.streetdelivery.ro). Intervenţia în spaţiul public a fost iniţiată de Mirela Duculescu şi susţinută de arhitectul Şerban Sturdza şi Ordinul Arhitecţilor din România.

Generatorul - Instalaţia a fost realizată în octombrie 2009, la invitaţia echipei proiectului Magic Blocks, şi este amplasată în cartierul Aviaţiei. (www.e-zeppelin.ro/magic-blocks). În 2010, după o evacuare forţată iniţiată de autoritaţi, Generatorul şi-a regăsit utilitatea, contribuind la activarea unui loc multifuncţional (spaţiu de joacă, loc de întâlnire) din zona Calea Moşilor, acţiune generată în cadrul intervenţiei Magic Blocks 2010.

Totemul - Instalaţia a fost realizată în iunie 2010, în cadrul evenimentului anual de cultură urbană de pe strada Arthur Verona, Street Delivery #5. (www.streetdelivery.ro). Intervenţia în spaţiul public a fost iniţiată de Mirela Duculescu şi susţinută de arhitectul Şerban Sturdza şi Ordinul Arhitecţilor din România.