“MONCONSEIL” Retirement home


03.05.2012
Numele complet al proiectului: Căminul pentru vârstnici “MONCONSEIL”
Tipul proiectului: proiect executat
Autor: AZC
Localitate: Tours
Echipa de proiectare: Grégoire ZÜNDEL, Irina CRISTEA,
Proiectant general: Atelier Zundel & Cristea
Alți colaboratori: OTE
Client: CCAS - Tours
Anul proiectării: 2007
Anul execuției/finalizării: 2011
Suprafața desfășurată: 4500 mp
Valoarea investiției: 7,5 mil EURO (fără TVA)

Acest cămin pentru vârstnici este construit în Zona de Dezvoltare Urbană (ZAC în Franţa) a Monconseil, în suburbiile nordice ale oraşului Tours, zonă în care această clădire va fi una dintre primele apărute. Proiectul, care constă în 81 de paturi repartizate pe trei unităţi, a fost definit de la început de specificaţii care cereau să ia în calcul şi să organizeze o cantitate ideală din suprafeţele site-ului. Respectarea acestor specificaţii ad litteram ne-ar fi condus la o organizare pe parter extins pe tot site-ul, în jurul unor curți interioare.

Pentru a încerca să împăcăm aceste cerinţe cu reglementările ZAC ale site-ului care făcea subiectul studiului, am propus un compromis. Rezultatul acestuia este o clădire în formă de "U", compus din trei părţi. Corpul său principal, contruit pe trei niveluri, se extinde până la aliniamentele impuse la limitele de sud şi de est. Etaje sale superioare conţin două unităţi de cazare tradiţionale, în vreme ce parterul conţine spații de zicomune. Acesta este parţial construit pe piloți, la colţul a două străzi, astfel încât să elibereze parterul o zonă de intrare pentru public. Al doilea corp al clădirii, construit doar pe parter , se extinde la limita de vest, unde contruirea pe aliniament a fost de asemenea impusă. Acest corp adăpostește toate funcțiunile tehnice, împreună cu bucătăria centrală, și se prelungeşte cu o curte de serviciu. Un al treilea şi ultimul corp, mai puţin limitat de cerinţele de aliniere, se dezvoltă doar pe parter, pentru a adăposti unităţile Alzheimer, şi a genera grădini în deplină siguranță, retrase în relație cu strada.

La nivelul parterului cercetând strada pot fi găsite și alte premise secundare. Camerele de la toate etajele sunt protejate printr-o retragere (unitate de Alzheimer). Toate spaţiile de zi comune sunt orientate spre o mare grădină interioară. Coridoarele care duc la camere sunt,  în mod deliberat, bine ventilate, devenind alei luminate natural, la fiecare patru sau cinci camere, iar în final ele  compun o veritabilă stradă, în care au loc evenimente cu un aport generos de lumină naturală și  care oferă perspective liniștitoare către grădină. Fiecare punct de observație spre exterior crează unui mic salon favorabil întâlnirilor.

Faţada este compus din elemente prefabricate din beton, peste care am aplicat un motiv vegetal, în scopul de a produce o vibrație a suprafaţei.