Amenajare Journey Pub


08.07.2013
Tipul proiectului: proiect executat
Autor: JOOCA STUDIO
Localitate: Bucureşti
Echipa de proiectare: Alexandra STAMATE, Cristina IONETE
Anul proiectării: 2013
Anul execuției/finalizării: 2013
Suprafața utilă: 450 mp
Fotograf: Emi DOBRINCU

Journey Pub este un altfel de bar-restaurant-terasă unde fiecare colţişor are povestea lui.

Beneficiarii doreau să obţină o atmosfera primitoare şi relaxantă, în care fiecare element să aibă personalitate şi să ajute la conturarea temei de călătorie, iar pentru acest lucru aveam la dispoziţie un timp foarte scurt. Aşa că ne-am concentrat pe găsirea acelor elemente care să compună această tema şi pe transpunerea lor în instalaţii şi obiecte de decor.

Localul din George Enescu nr.25 este compus dintr-un salon de 150mp cu o mică scenă unde au loc concerte şi diverse evenimente, două camera de 55 şi 30mp la demisol, unde clienţii pot juca board games, pot picta sau modela cu fimo, plus o terasă-grădina cu mult spaţiu verde.
Provocarea a fost să amenajăm aceste spaţii în stiluri diferite, conforme cu funcţiunea fiecăruia, dar să le unificăm în acelaşi timp prin tema “journey”.


Pentru salon am ales tonurile de sepia, culori mai desaturate şi elemente care să creeze o atmosfera retro-chic. Fără îndoială baloanele cu aer cald ce plutesc în penumbră sunt elementul principal al amenajării salonului, care te transporta în altă lume. Scafă circulară existenţa în centrul plafonului a fost transformată într-o busola metaforică ce indică direcţiile şi distanţele reale către oraşe importante ale lumii. Tablourile reprezintă şi ele imagini cheie din aceleaşi oraşe, iar pereţii decoraţi cu vederi vin să completeze povestea nomadului poposit la Journey Pub.


Lângă scenă se adăposteşte un cufăr de lemn vintage, personalizat cu diverse colaje. Acesta serveşte şi că suport pentru globul pământesc luminos, pe care călătorii mai curioşi îl pot studia pentru a-şi găsi următoarea destinaţie. 
Separeul pentru nefumători este dominat de harta grunge printată pe canvas de dimensiunile peretelui. Pe peretele alăturat colajul cu ceasuri, potrivite după diferite fusuri orare, are grijă că toată lumea să se îmbarce la timp.


Spaţiile de la demisol au o notă ludică: culorile sunt mai ţări, picturile mai vesele, iar corpurile de iluminat atipice sunt create din căni şi ceainice pictate manual.
Camera de nefumători de jos şi-a căpătat repede statutul de camera de joacă datorită traseului de “drumeţie de weekend” de pe pereţi, balansoarelor, divanului cu steaguri pe sertare şi, nu în ultimul rând, consolei Nintendo care atrage prichindeii.


Camera cu boltă a reprezentat una dintre cele mai mari provocări ale acestui proiect. Ne plăcea mult plafonul boltit şi voiam să îl punem în valoare, dar în acelaşi timp trebuia să acoperim câteva imperfecţiuni destul de vizibile. A apărut idea roiului dinamic de fluturi, direcţionat spre exterior, spre libertate. Apoi am adăugat şase spoturi direcţionale care evidenţiază formă bolţii şi crează umbre fluturilor, plus două lămpi centrale pentru iluminatul general al camerei. A rezultat o atmosfera feerică completată de o lumina caldă şi intimă.


Terasă este poate locul cel mai relaxant din Jorney Pub. Cele aproape 250 de lumini de pe culoarul central oferă senzaţia unei păduri invadate de licurici. Patru obloane dezvăluie canvasuri cu peisaje reprezentând cele 4 puncte cardinal. Fiecare perete este diferit de vecinul sau, şi oriunde ar stă, clienţii vor descoperi detaliile temei Journey: vederi, avioane, sticluţe cu mesaje, hippie vans şi felinare de plajă.


Spaţiile de trecere nu au fost deloc neglijate: intrarea din stradă a primit o instalaţie luminoasă formată din 250 de păsări, completată de un şir de căsuţe pentru păsări desenate pe peretele holului; casă scării ce uneşte parterul de demisol şi grădina este decorată cu un un panou string art şi un curcubeu-parabolid hiperbolic creat tot din fire colorate; pe holurile de la subsol sunt pictate diverse vehicule vesele, iar pereţii culoarului dinspre terasă spun povestea unui călător ce explorează un ţinut de vis.


În Journey Pub nimic nu este cum te-ai aştepta, aproape toate decoraţiunile sunt personalizate şi lucrate în întregime manual, iar cu fiecare pas te aşteaptă o nouă surpriză. Echipa cu care am colaborat la acest proiect a fost fantastică. Mulţumim Dablef, Hermină Stănciulescu, Alexandra Andrieş, Rufi, 11am architects, Igloo Design, Tobi şi Wood be nice, pentru lucrurile minunate pe care le-au creat la Journey Pub!