Amenajare sală de mese iQuest


18.10.2011
Tipul proiectului: proiect executat
Autor: atelier MASS
Localitate: Cluj-Napoca
Echipa de proiectare: Camelia SISAK, Marius Cătălin MOGA, Silviu ALDEA, SISAK Tamás,
Proiectant general: Atelier MASS
Client: iQuest
Anul proiectării: 2011
Anul execuției/finalizării: 2011
Fotograf: Moga Marius Cătălin

iQuest este un birou de IT cu sediul în fostul Institut de Proiectare din Cluj, cu peste 200 de angajaţi (majoritatea tineri), aflat într-un proces de continuă creştere. Acest proces merge în paralel cu nevoia de îmbunătăţire a mediului de lucru şi a imaginii firmei.

Tema de proiectare a avut la bază trei principii concepute de ei: Green iQuest, iQuest everywhere, iQuest people şi două aspecte tehnice legate de temporalitatea amenajărilor (posibilă mutare într-o locaţie nouă) şi de constrângerile execuţiei doar în afara programului de lucru. Zonele pentru care s-a realizat conceptul de amenajare sunt sala de mese, recepţia şi holurile (spaţiile comune).

Dintre acestea, ca proiect pilot, s-a realizat amenajarea sălii de mese. Am urmărit recreerea unei atmosfere familiare bazată pe funcţiunile specifice unei case. Sala de mese devine pe rând sufrageria pentru servirea prânzului, bucătăria pentru depozitarea şi prepararea mesei şi camera de zi printr-un loc de relaxare şi şuetă. Juxtapunerea funcţională, dată de lipsa spaţiilor comune în general, răspunde mai bine nevoilor şi modalităţilor de petrecere a pauzelor angajaţilor.

Iluminatul spaţiului susţine şi este subordonat multi-funcţionalităţii. Iluminatul general, deasupra mesei, este o instalaţie artizanală realizată cu eforturi minime financiare şi de punere în operă. Scafa de lumină de deasupra nişei de relaxare asigură un iluminat indirect iar veioza susţine atmosfera de relaxare din cadrul nişei.

Benzile de plante aromatice, un răspuns la conceptul Green iQuest, de-a lungul ferestrelor şi pe mijlocul mesei accentuează specificul culinar al spaţiului. De acelaşi concept ţine şi reciclarea mobilierului, în acest caz fiind vorba despre scaunele de bar – obiecte abandonate şi recondiţionate – achiziţionate sau donate de diverse localuri care au răspuns favorabil acestui demers. Conceptul iQuest people este surprins în zona info şi peretele de scris, suportul interactiv al spaţiului, cât şi în rafturile pe care îşi vor găsi locul cănile fiecărui angajat.

 

 

2 comentarii:

sztahura mark
19 Oct 2011 - 09:30 am

Very NICE!

Nicola
5 Dec 2011 - 10:33 pm

Simplu dar foarte creativ, eficient si ... in realitate arata si mai bine decat in fotografii. Important e ca te face sa te simti bine acolo. Felicitari.